UGOVOR OD 26 MILIJUNA KUNA

Od koga država kupuje testove za samotestiranje školaraca: Unosan posao dobila firma koja je već bila u fokusu javnosti

Cijena po kojoj će država nabavljati testove za učenike od pulske tvrtke iznosi 6,95 kuna plus PDV

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je kako je nakon provedenog postupka otvaranja i analize ponuda za nabavu brzih antigenskih testova za samotestiranje učenika donesena odluka o nabavi.

Tako je posao nabave tri milijuna brzih antigenskih testova za školarce, težak nešto više od 26 milijuna kuna, dobila tvrtka Medical and pharm trading d.o.o. za promet lijekovima i medicinskim proizvodima iz Pule, piše Glas Istre.

Vlasnik tvrtke, pulski liječnik Dominik Gjoni u čijoj se poliklinici Terra Medica svakodnevno testira stotine građana Pule i okolice, za Glas Istre kaže da će testovi biti dostavljeni u dvije faze.

Prva tranša od milijun testova bit će isporučena u srijedu, a ostatak od dva milijuna testova bit će isporučen u roku 14 dana.

- Time smo omogućili pravovremeni početak provedbe mjere samotestiranja učenika, koja će zahvaljujući našim iznimnim naporima započeti ranije od planiranog, kaže dr. Gjoni.

Cijena po kojoj će država nabavljati testove za učenike od pulske tvrtke iznosi 6,95 kuna plus PDV.

Iz Medical and pharm tradinga otkrivaju kako je predmetna nabava samo dio postupaka na kojima su posljednjih mjeseci sudjelovali te kako su za potrebe zdravstvenih ustanova u zemlji, osim druge medicinske opreme, nabavili i 3 milijuna brzih antigenskih testova za profesionalnu uporabu.

Vlasnici tvrtke Medical and Pharm Trading, kako je Jutarnji list već pisao, su mladi liječnici, braća Gjoni iz Istre, čija je teta članica HDZ-a, no Dominik Gjoni odbacio je nedavno sve insinuacije da bi mu teta "sredila" bilo kakav posao. Štoviše, ogorčen je jer ih se stavlja u taj kontekst, a izjavu nam je dao kada smo izvještavali o ranijem poslu koji su Robne zalihe, u tom slučaju direktnom pogodbom bez javnog natječaja, sklopile s Gjonijevom kompanijom od koje su naručili milijun i pol brzih antigenskih testova po cijeni od 7,1 kunu po komadu.

- Na poziv za nabavu 1,5 milijuna brzih antigenskih testova javili smo se jednako kao i mnoge druge veledrogerije. Kako je i zašto ovaj put baš moja tvrtka izabrana, slobodan sam pretpostaviti da je razlog najjeftinija ponuda - kazao nam je tada Gjoni.

Njegova tvrtka pažnju medija plijenila je i na samom početku pandemije kada je Vlada 19. ožujka 2020. godine objavila da je, samo četiri mjeseca nakon što je ta tvrtka registrirana, s njom nakanila sklopiti 19 milijuna kuna vrijedan posao kupnje maski. Sljedeći dan Vlada je ipak odustala od tog posla jer je Hrvatska baš tada dobila veliku donaciju medicinske opreme. No, Medical and Pharm Trading ipak je tijekom 2020. ostvario suradnju s Robnim zalihama, kao i 2021. te se tako našao među prvih desetak tvrtki koje su ostvarile najviše prihode iz poslovanja s Robnim zalihama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:11