PAVA MOLNAR

OD KOMEMORACIJE ODUSTALA I JEDINA PREŽIVJELA LOGORAŠICA 'Da, povukla sam svoj govor za Jasenovac'

 screenshot YouTube

- Da povukla sam govor i ne želim da ga čitaju u petak na službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Učinila sam to zato što tamo nisu svi skupa. Jako sam tužna što se dijele i što je sve tako ispalo - kazala nam je u telefonskom razgovoru 95-godišnja Pava Molnar, preživjela logorašica ustaškog logora Gradiška koji je bio dio jasenovačkog logora.

Njezin govor, prema planu ravnateljice Spomen-područja Jasenovac i organizatorice jasenovačke komemoracije Nataše Jovičić trebao je ujedno biti i jedini govor na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu kojim se obilježava godišnjica proboja posljednjih preživjelih logoraša u travnju 1945.

Odbila u HNK

Pava Molnar Jutarnjem je listu objasnila da je svoje sudjelovanje u ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu dogovarala s Natašom Jovičić. Početkom travnja je, tvrdi, s njom bila i kod predsjednika Sabora Željka Reinera. “Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemorirati mora tamo gdje su se zločini i dogodili. Pod tim uvjetom pristala sam im dati svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga netko u Jasenovcu pročita.

Ustaše je odveli 1942.

No sve je to bilo prije ovih podjela. Kad sam vidjela da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam prije tjedan dana obavijestila i Natašu Jovičić”, pojasnila nam je Molnar.

Molnar, po nacionalnosti Hrvaticu, ustaše su u veljači 1942. kao devetnaestogodišnju studenticu medicine uhapsile i transportirale u logor Gradiška koji je bio sastavni dio jasenovačkog logora. U logoru je ostala do siječnja 1944. kad je razmijenjena. “U razmjenu su mogli ući samo logoraši Hrvati, dok Srbi, Židovi i Romi nisu razmjenjivani”, kaže Molnar koja je po izlasku iz logora otišla u partizane.

Tajnik SAAB-a Miroslav Kirinčić nam je kazao da će njezin govor, umjesto na sutrašnjoj komemoraciji na kojoj će biti državni vrh, biti pročitan dva dana kasnije na komemoraciji koju organizira SAAB. Sama Pava Molnar potvrdila nam je da je govor ustupila SAAB-u čija je i članica, a nema ništa ni protiv toga da se njezin govor pročita i na skupu koji pod nazivom “Jasenovac na Trgu žrtava fašizma” u petak u 17 sati organizira Antifašistička liga pod vodstvom Zorana Pusića.

“Iznenađena sam, mogu reći i šokirana”, kazala nam je ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić kad smo je zamolili da prokomentira odustanak jedine bivše logorašice sa službene komemoracije u Jasenovcu.

‘Pod pritiskom’

Ona tvrdi da je Molnar pod pritiskom, da o njezinom odustanku ne zna ništa, i da je prema službenom programu predviđeno da njezin govor u petak na službenoj jasenovačkoj komemoraciji pročita glumica Branka Cvitković. “Taj govor je kod mene, ja ga imam”, napomenula je Jovičić. Dolazak na sutrašnju komemoraciju potvrdio joj je državni vrh, HAZU, Matica hrvatska, zastupnik manjina Veljko Kajtazi i oko 400 predstavnika romskih udruga te dvije parlamentarne stranke - HSS i Stranka Milana Bandića. Predstavnike će, kazala je, poslati i petnaestak veleposlanstava u Hrvatskoj, a tvrdi da je usmenu potvrdu o dolasku dobila i od izraelske veleposlanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:00