U 79. GODINI

Od korone umro hrvatski književnik, diplomat, prevoditelj i publicist Benjamin Tolić

Predsjednik RH Franjo Tuđman imenovao ga je 1995. za konzula, šefa Konzulata Republike Hrvatske u Švicarskoj

Benjamin Tolić

 Srđan Vrančić/CROPIX

Hrvatski književnik, diplomat, prevoditelj i publicist Benjamin Tolić umro je u 79. godini života u četvrtak u Zagrebu od posljedica korone, doznaje se od obitelji.

Tolić je rođen u Osoju kod Posušja 1943. godine, a u Zagrebu je na Filozofskom fakultetu studirao germanistiku i filozofiju. Studij je završio tijekom emigracije u Beču, gdje je otišao sa suprugom Dubravkom nakon objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. godine.

Nakon povratka u Hrvatsku tijekom Hrvatskog proljeća radio je kao profesor njemačkog jezika u različitim školama te uređivao Osmojezični rječnik za njemački jezik u Leksikografskom zavodu.

Tijekom devedesetih je bio u hrvatskoj diplomaciji, a predsjednik RH Franjo Tuđman imenovao ga je 1995. za konzula, šefa Konzulata Republike Hrvatske u Švicarskoj, sa sjedištem u Zürichu, a kasnije je ondje bio i na dužnosti generalnog konzula.

Obnašao je i dužnost glavnog te odgovornog urednika Hrvatske izvještajne novinske agencije, od 1998. do 2000. godine.

U politici se aktivirao 2003. te kandidirao na parlamentarnim izborima na zajedničkoj listi HIP-a i Hrvatskog bloka - pokreta za modernu Hrvatsku.

Pisao je kolumne i objavio šest knjiga, među kojima su i "Tko smo mi?", "Sanaderova dionica", "Vesele karmine" i "Kraj neovisnosti".

S njemačkog jezika preveo je na hrvatski djela Wilhelma Reicha: "Spolna revolucija: prilog karakternoj samoupravi čovjeka" 1985., Gottfrieda Augusta Bürgera: "Pustolovine baruna Münchhausena" 1988., Hermanna Bahra: "Dalmatinsko putovanje" 1991., Maxa Schelera: "Ideja čovjeka i antropologija: izbor tekstova (suprevoditelj)" 1996. te Roberta Musila: "Pomutnje gojenca Törlessa" 2004.

Zastupljen je i u zbirci pjesama "Kroatia esperanta poemaro".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 00:28