BEROŠ POTVRDIO

Od listopada covid-potvrde za zdravstvo, zatim i za radnike u socijali. Za škole još nije sigurno

Od uvođenja covid potvrda za kafiće, restorane, šoping centre i frizeraje se odustalo
Vili Beroš
 Damir Krajač/Cropix

Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći isključivo uz digitalnu covid-potvrdu. Zeleno svjetlo dobit će na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na covid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju covid-potvrde razgovaraju već tjednima, a službena odluka bit će donesena tijekom sljedećeg tjedna.

- Samo uvođenje trebalo bi biti početkom listopada. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a u konačnici, i zaposlenici će imati neko vrijeme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, cijepljenje - objašnjava Beroš i dodaje da je u tijeku nabava testova za zaposlenike.

Što sa školstvom

U prvoj fazi testiranje za zaposlene bit će besplatno, a planira se da se nakon mjesec i pol ili dva, testiranja provode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude cijepljeno, Beroš je odlučio dati vrijeme za prilagodbu.

- Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom promisle i cijepe se - smatra Beroš.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. rujna u sustavu zdravstva dvjema dozama cijepljeno je 60,67 posto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 posto. Kad se gleda u brojkama, zaposlenih je 74.531, dakle njih 25.012 morat će imati ili dokaz da su preboljeli ili se barem jednom na tjedan podvrgnuti testu.

Najmanje testiranja odrađivat će liječnici, među kojima nije cijepljeno njih 15,75. Na cijepljenje se zasad nije odlučilo 30 posto doktora dentalne medicine i čak 38,01 posto sestara. Najmanja procijepljenost je među nezdravstvenim osobljem, i to čak 40,77 posto.

Od samog uvođenja digitalne covid-potvrde počelo se spekulirati o tome gdje bi ona sve bila obvezna. Pa je tako uz zdravstveni sustav, koji je najavio uvođenje, fokus na socijali i školstvu, odnosno mjestima gdje su najvulnerabilnije skupine.

Nakon najave uvođenja potvrda u sustav zdravstva, kako neslužbeno doznajemo, sljedeća na redu je socijala, a doznajemo da se ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović počeo pripremati. No, hoće li i djelatnici u domovima za starije također od početka listopada ili nešto kasnije na posao uz covid-potvrdu, ovisi o organizaciji.

Jedno je sigurno, doznajemo, odluka je donesena. Što se tiče školstva, to je na nešto dužem štapu, a odluka se još čeka. Krenu li i oni u tom smjeru, zapravo će se pokriti sve ranjive skupine.

Inače, početkom ljeta planiralo se da se covid-potvrde s dolaskom jeseni uvedu na sva mjesta gdje je u ovom trenutku odlukama Stožera propisana obveza nošenja maski. Konkretno, od kafića, restorana, šoping-centara do frizeraja...

Osobna odgovornost

Ipak, od toga se odustalo, ali na snazi ostaju za sva veća okupljanja, bilo privatna, poput vjenčanja, ili javna.

Unatoč porastu brojeva zaraženih, doznajemo iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, pooštravanja postojećih mjera ne bi trebalo biti.

U ovom trenutku cijepljeno je nešto više od 43 posto ukupnog stanovništva, odnosno oko 52 posto odraslog. To, naravno, ne zadovoljava okvire u kojima bi se govorilo o kolektivnom imunitetu i ukidanju mjera, stoga će postojeće do daljnjeg ostati na snazi.

U 4. valu u fokusu je osobna odgovornost, a s obzirom na to da se polovica odraslih ipak cijepila i da je dio građana prebolio covid, ne očekuje se da će se dnevni brojevi penjati do onih kritičnih u 2. i 3. valu. Naravno, postane li broj hospitaliziranih problem za sustav, kao i pružanje zdravstvene zaštite necovid pacijentima, sve je moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:05