VELIKA ŠKRTICA

Od ljeta bi diljem EU roaming mogao biti jeftiniji, za potrošače ima još dobrih vijesti

Parlament Europske unije predložio je ograničenje veleprodajnih cijena koje si teleoperateri mogu međusobno nametati
Ilustracija, razgovor putem mobitela
 Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia

Članovi Odbora za industriju Parlamenta EU usuglasili su se u četvrtak oko produljenja uvjeta roaminga s obzirom na to da postojeća pravila istječu u lipnju 2022. godine, a sad ih Parlament još mora usuglasiti s državama članicama nakon čega slijedi njihova implementacija.

Kako zasad stvari stoje, Parlament Europske unije predložio je ograničenje veleprodajnih cijena koje si teleoperateri mogu međusobno nametati za situacije u kojima njihovi korisnici koriste usluge izvan zemlje, a traži se da operateri potrošačima, dok su u roamingu, nude iste uvjete kao i pri korištenju u matičnoj zemlji, posebno po pitanju brzine mobilnih podataka.

Osim toga, zahtjev je da cijene intra-EU poziva budu izjednačene s cijenama nacionalnih poziva te da operateri ukinu primjenu odredbe o poštenoj uporabi koja im dopušta da korisnicima, dok su u roamingu, naplaćuju veće cijene ako u roamingu borave dulje nego u matičnoj zemlji, a traži se i da potrošačima moraju davati detaljnije informacije o cijenama u slučajevima kad se oni automatski spajaju na ne-EU mreže.

Europska udruga potrošača BEUC pozdravila je prijedlog Parlamenta te rekla da će on dovesti do nižih cijena za korisnike.

Imate prijedlog za veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23