reagirao vlasnik tvrtke

‘Od Ministarstva smo dobili samo 196.000 kuna. I ne, nismo odgovorni za probleme sa ‘cijepise‘

Vinko Kojundžić tvrdi da nije povezan s Vilijem Berošem i da ga nije poznavao prije nego što je došao u Ministarstvo
Vinko Kojundžić
 Screenshot/privatni Arhiv

Platforma cijepise.zdravlje.hr preko koje se hrvatski građani naručuju za cijepljenje protiv koronavirusa veliku pažnju privlači od samog početka, piše Slobodna Dalmacija. Prilikom korištenja, probleme su zatekli već prvi korisnici koji su se željeli prijaviti za početak masovnog cijepljenja, a među posljednjim neprilikama dobro je istaknuti i to da su zbog problema unutar platforme na cijepljenje pozvane i mlađe osobe koje, tehnički, još uvijek nisu na redu za primanje prve doze.

Portal Telegram dva je mjeseca pokušavao otkriti koliko je točno Ministarstvo zdravstva platilo izradu ove, kako kažu, amaterski izrađene stranice. Početkom ožujka dobili su informaciju da je prva faza plaćena 196 tisuća kuna, a daljnjim upitima u utorak su dobili odgovor kako se radi o ukupnom iznosu od 4,467.515.63 kuna (u što je uključen PDV) koliko je koštala potpuna prilagodba informacijskog sustava za cijepljenje protiv virusa COVID-19.

Iako Ministarstvo zdravstva nije samo otkrilo koja je tvrtka radila projekt, novinari spomenutog portala su primijetili kako je ime tvrtke, Cuspis, ostalo u kodu. Inače, stranica je napravljena koristeći se programerskim sustavom WordPress koji je besplatan, a Index otkriva kako je predložak kojim su se koristili moguće kupiti za samo 49 dolara.

Na pitanja o tome što je točno tvrtka odradila u ovom projektu, po kojoj cijeni i koje su im bile reference Ministarstvo nije pružilo odgovor.

Vlasnik tvrtke Cuspis, Vinko Kojundžić, već se ranije dovodio u vezu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem pa je tako portal Index pronašao fotografije snimljene prošlog ljeta u Splitu kada je ministar bio u predizbornoj kampanji. Na fotografijama na kojima je snimljen ispred splitskog Crvenog križa u pozadini se može vidjeti Kojundžić, ležerno odjeven, kako fotografija ministra. Tom prilikom, obojicu su priznala kako se poznaju preko Ministarstva za koje Cuspis povremeno radi.

O tom je li Ministarstvo stvarno platilo njegovoj tvrtki više od četiri milijuna kuna za platformu koja ima stalne probleme Slobodna Dalmacija upitala je i vlasnika Cuspisa, Vinka Kojundžića kojem je danas telefon užaren od brojnih poziva i reakcija na objavljene tekstove.

- Točno je da smo izradili website cijepise.zdravlje.hr i to je samo jedan dio platforme Cijepise. Na platformi Cijepise rade tri tvrtke: Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave kako slijedi: Nabava usluga podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0036223); Održavanje dijela sustava e-Liste čekanja,e-Naručivanje te modula e-Prioritetno naručivanje,Središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044056); Usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH – eCIJEPIH (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044388)- ispričao nam je Kojundžić koji je dodao kako je laž da je njegova tvrtka primila basnoslovan iznos viši od 4 milijuna koliko se pisalo. Tvrdi da je to ukupan iznos, a Cuspisov udio je najmanji i iznosi 196 000 kuna.

'Cijena programiranja ne ovisi o alatu'

Na komentare o tome kako je platforma napravljena u besplatnom programu, Kojundžić je Slobodnoj rekao kako cijena programiranja ne ovisi o cijeni alata već različitim čimbenicima poput broja radnih sati.

- Kada sam programirao svoj prvi web site 1995. godine nije bilo nikakvih alata i sve se radilo ručno linija koda po linija koda. Danas postoji WordPress koji je jedan od najpopularnijih alata za izradu web stranica i logično je da smo ga koristili. Bazirati cijenu nekog programskog proizvoda na cijeni alata s kojim se programira je besmisleno. Naime danas su alati za programiranje uglavnom besplatni. Primjer vam je Microsoft Visual Studio Community koji je isto besplatan, za programiranje u Microsoft tehnologiji. Cijena programskog rješenja se bazira na broju sati koji se utroši na programiranje, testiranje i podršku, a ne na cijeni alata, rekao je.

Tvrdi da Cuspis nije odgovoran za prijašnje probleme

Od problema koji pune medijske stupce, želi isključiti sebe, ali najviše svoju tvrtku za koju kaže da nije radila na spornim dijelovima platforme.

- Da budem konkretniji, problemi koji su se navodili u medijima kao što je: slanje dvostrukih mailova s potvrdom prijave, pozivanje na cijepljenje djece a ne i roditelja, te završavanje mailova u Google promociju i sl. nije bilo u našoj domeni niti smo mi to radili. Smatramo da dio koji smo mi radili je dobro odrađen i s tim dijelovima platforme nije bilo problema, ponosan je Kojundžić na odrađeno.

Vezu između ministra Beroša i sebe, niječe.

- Mi radimo u području informatizacije zdravstva kontinuirano već više od 15 godina. Vili Beroš je tek nedavno u Ministarstvu zdravstva i uopće ga nisam poznavao prije. Surađivali smo s Ministarstvo zdravstva i prije nego je Beroš došao u Ministarstvo tako da tu nema nikakve poveznice, dovršava te dodaje kako vjeruje da je ovo smišljena i dobro plaćena hajka određenih krugova kojima smeta, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:21