NEMA ŽIVOTNO UGROŽENIH

Od mišje groznice oboljelo 20-tak Zagrepčana iz podsljemenskog područja! Savjet liječnika: Ne dižite prašinu dok čistite

Ilustracija
 Marko Miscevic/ CROPIX

ZAGREB - Posljednja dva mjeseca na u zagrebačku Infektivnu kliniku Dr Fran Mihaljević javilo se dvadesetak bolesnika s hemoragijskom groznicom poznatijom kao mišja groznica što je neuobičajeno veliki broj za ovo doba godine, kaže epidemiolog dr. Borislav Aleraj iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dio oboljelih još je na bolničkom liječenju ali nitko nije u životnoj opasnosti, kažu u Infektivnoj klinici.

Inače, mišja se groznica pojavila u podsljemenskom području kao i kod onih osoba koji žive u objektima na samom Sljemenu.

Nema izletnika

Razlog pojave mišje groznice mogle bi biti vrlo niske temperature zbog kojih su poljski miševi i voluharice došli u pomoćne zgrade kuća gdje su se gotovo svi pacijenti, koji su zatražili liječničku pomoć, i zarazili.

Među oboljelima nema izletnika, kaže Aleraj ali i napominje da je dobro voditi brigu o činjenici da bolesti ima a to znači da se u pomoćnim prostorijama tijekom čišćenja ne bi trebala dizati prašina jer problem je upravo u udisanju prašine na mjestima na kojima postoje mišje izlučevine.

Bolest bez lijeka

Također je preporuka izletnicima da ne bi trebali sjediti na lišću u šumi, a hranu treba zašititi od glodavca, kaže Aleraj. Dodaje kako prosječno godišnje u Hrvatskoj ima oko 20 do 30 slučajeva mišje groznice ali je primjerice 2002. godine bilo čak 400 slučajeva.

Bolest je teško prepoznati ali dr. Aleraj preporučuje da se u slučaju da povišena temperatura traje više dana i ako se primijeti slabije mokrenje dobro potraži pomoć liječnika. Inače, svi oboljeli koji su zatražili liječničku pomoć i dijagnosticirana im je mišja groznica bili su uvjereni da imaju gripu. Kod težih slučajeva može doći do otkazivanja rada bubrega i onda je nužna dijaliza. Nekog učinkovitog lijeka nema jer uzročnik je virus pa se u stvari liječe simptomi ove bolesti.

Dr. Aleraj: Ako temperatura ne pada - k liječniku

Simptomi:

- bolesnik se osjeća kao da ima gripu

- povišena temperatura

- slabije mokrenje

- u težim slučajevima otkazivanje bubrega

Kako se prenosi:

- preko prašine na mjestima gdje postoje mišje izlučevine

Prevencija:

- tijekom čišćenja ne bi trebala dizati prašina

- izletnici neka ne sjede na lišću u šumi

- hranu zaštititi od glodavaca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:22