5 NOVIH ZORANIZAMA

Od mističnog otajstva i Buharina do epigonstva: Analiza predsjednikove ‘veeelike puse hejterima‘

Njegov je osvrt dugačak i sadrži nekoliko pojmova i citata koji izazivaju nedoumicu
 Goran Mehkek/Cropix

Zoran Milanović, predsjednik RH, poslao je putem društvenih mreža priopćenje u kojem je pokušao objasniti zašto se neće pojaviti na prvoj sjednici novog saziva Sabora. Njegov je osvrt dugačak i sadrži nekoliko pojmova i citata koji izazivaju nedoumicu ili su nejasni i pokušali smo ih razjasniti.

1. “Nešto i o ‘mističnom otajstvu’ tzv. protokola. Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji”, glasi Milanovićevo viđenje predsjedničkog sudjelovanja na inauguralnoj saborskoj sjednici. Kako bi pojačao dojam, pozvao se na pojam mističnog otajstva.

A što je mistično otajstvo? Grčki korijen “mistika, misterij, mistik, mističan, označavaju Božju komunikaciju čovjeku, te po ljubavi ostvareni oblik čovjekova uvođenja u razumijevanje Božjih nauma”. Dok je kontemplacija stanje ljubavi, mistika u kršćanskom smislu označava ljubavno i tajanstveno zajedništvo kršćanina s Bogom, što rađa u duši jednu posebnu spoznaju. Mistika je iskustvo prisutnog i beskonačnog Boga nastalog u duši posebnim zahvatom Duha Svetoga. Inače, u mističnom životu ima i posebnih zahvata koji se nazivaju mistični fenomeni. Uglavnom su psihosomatske prirode, zahvaćeni su i duša i tijelo: ekstaze, viđenja, ukazanja, bilokacija, objava, levitacija, karizmatski darovi, stigme. Ali, stvarno se nigdje u literaturi ne spominje odlazak u Sabor.

2. Milanović odlaske u parlament opisuje kao “radnje koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu”.

Predsjednik je ovdje malo pogriješio jer je - aludirajući na malograđanštinu (kleinbürger - malograđanin) - pogrešno napisao “klajnburgerska”, a zapravo je, kao što definira Hrvatski jezični portal, “klajnbirgerska”.

3. “Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju ‘stručnjaci’ i ‘piarovci’. Protokol stvaraju institucije.”

Ovdje je predsjednik pokušao spojiti nespojivo jer radi se o pojmovima koji nemaju nikakve veze. Protokol označava pravila ceremonijala dok je aerodinamika znanost koja proučava djelovanje zraka na tijela koja se kroz njega gibaju te sile koje pri tome nastaju. Osim toga, ni protokol nije jednoznačni pojam; u međunarodnim ugovorima to je naziv za ugovor o izmjeni ili dopuni nekog ugovora (npr. dopunski protokoli uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima), a u diplomaciji skup pravila o diplomatskoj etiketi (oslovljavanja, itd.) koja se primjenjuju pri sastancima državnika i diplomata. U informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, protokoli predstavljaju niz pravila kojima se detaljno propisuje komunikacija i djelovanje među pojedinim uređajima.

4. “Ne pada mi na um epigonski i automatizmom ponavljati sve ono što je prije mene netko jednom napravio ili nije napravio.”

Milanović pokušava reći da neće imitirati (epigonstvo) svoje prethodnike, koji su odlazili u Sabor, ali malo je nejasno kako se može imitirati nešto što oni nisu napravili. To bi, recimo, značilo “neću imitirati Mesića u onome što nije napravio”, a to je prilično široko područje nenapravljenog. Bilo bi dovoljno da je napisao da neće imitirati svoje prethodnike.

5. A potom slijedi zaključak: “Da parafraziram N. Buharina: na pobjedničkoj zastavi koju vijorim kap je i njihovog znoja”, poruka je poslana kritičarima.

Predsjednik se odlučio usporediti s Nikolajem Ivanovičem Buharinom, najznačajnijiim sovjetskim teoretičarem, kojeg je Lenjin prozvao “ljubimcem Partije”. Najprije je podupirao Staljina u kampanji protiv tzv. lijeve oporbe (Trocki, Zinovjev, Kamenjev), no protivio se njegovoj brutalnoj kolektivizaciji sela, pa je (1929.) isključen iz Politbiroa. Uhićen je 1937. i u tzv. trećem trocističkom procesu 1938. u Moskvi osuđen na smrt.

Na kraju Milanović je poslao “veeeeliku pusu svim hejterima”. “Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate desetljeće i po”.

Bit će zanimljivo gledati što će im sve poslati u iduće 4,5 godine. Jedno je sigurno: dosadno biti neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:02