TKO JE RENE BENKO

OD OSUĐENIKA ZA MITO SANADERU DO KRALJA TRGOVINE Milijunaš preuzeo trgovački lanac za 1 euro

 CROPIX

Rene Benko, austrijski biznismen koji je prije dvije godine osuđen jer je preko nekadašnjeg hrvatskog premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera pokušao podmititi bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, ovih je dana posao vlasnik Karstadta, poznatog njemačkog trgovačkog koncerna, koji je već godinama na rubu bankrota.

Za vrijeme dok Sanader u Remetincu izdržava dugogodišnju kaznu zatvora, Benko je za jedan euro preuzeo Karstadt, sa 83 robne kuće i 17.000 zaposlenih. Usto i ne živi loše: 37-godišnji tajkun suvlasnik je (sa zlatnom dionicom) tvrtke Signa Holding, koja je procijenjena na pet milijardi eura, dok Benkovo privatno bogatstvo iznosi 500 milijuna eura. Prema medijima u Austriji, Benko se obogatio zahvaljujući pametnim ulaganjima u luksuzne nekretnine i u gradske fondove Abu Dhabija.

Poznat je po raskošnom životu, druži se s političarima, tako da je među savjetnicima Signe Holdinga i nekadašnji austrijski premijer Alfred Gusenbauer, a Sanadera je upoznao dok je ovaj bio predsjednik hrvatske Vlade. Benko je kasnije tvrdio kako se radilo o površnom odnosu, ali austrijski istražitelji su pronašli ugovor, koji je postao dokaz da se, uz Sanaderovu asistenciju, željelo potkupiti Berlusconija.

Koji je u međuvremenu osuđen u Italiji, također zbog sumnjivih poslova. Tako su prije nešto manje od dvije godine, početkom studenoga 2012. na sudu u Beču, osuđeni nekadašnji Sanaderovi poslovni suradnici u Austriji, građevinski poduzetnik Rene Benko i porezni savjetnik Michael Passer.

Optužnica je glasila da su Benko i Passer Sanaderu obećali 150 tisuća eura za lobiranje kod talijanskog premijera Silvija Berlusconija kako bi se riješili njihovi porezni problemi u Italiji, što je sutkinja Marion Zoellner, koja je vodila proces, ocijenila kao ‘klasični primjer korupcije’.

Prema presudi, Rene Benko je uvjetno osuđen za pokušaj korupcije na 12 mjeseci zatvora zbog toga što je preko poreznog savjetnika Michaela Passera obećao Sanaderu novac za nezakonitu intervenciju kod Silvija Berlusconija.

Ugovor je potpisan u studenom 2009., kada Sanader više nije bio premijer nego je osnovao tvrtku za konzalting, a Sanader se pismeno očitovao na sudu oko ovog slučaja ustvrdivši kako je angažiran samo da ‘iznese svoje osobno znanje o talijanskim institucijama’, ali budući da nije dobio honorar, nije ništa ni poduzeo po tom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:05