‘KLUB‘ U 11 VERZIJA

Od ‘ove godine nisam bio‘, preko ‘za lockdowna nisam bio‘, do ‘bio sam nakon potresa‘

Da Milanovića ‘žulja‘ što je i on zalazio u ‘Kovačevićev klub‘ u Slovenskoj 9 jasno je iz njegovih izjava
Ilustracija
 Jutarnji list

Vijest o uhićenju šef Janafa “grunula” je 17. rujna. Da to ima potencijala mnoge moćne političare dovesti u neugodnu situaciju bio je jasno odmah, jer novinari dobro znaju da se Dragan Kovačević često družio s političkom elitom. Prvi koji je krenuo u akciju “sanacije štete” bio je predsjednik RH Zoran Milanović koji dva dana nakon Kovačevićeva “pada” kaže je s njih “dobar, ali ne neki prijatelj”, te da je s njim ručao prije par mjeseci.

Da Milanovića “žulja” što je i on zalazio u “Kovačevićev klub” u Slovenskoj 9 jasno je iz njegovih izjava koje kroz desetak dana metamorfoziraju iz “mislim da za vrijeme lockdowna nisam bio u klubu”, preko “zato što je to bilo vrijeme lockdowna i zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije i bilo je puno hrane koje je trebao baciti jer ju nije imao kome dati i onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije” i “to je bilo dva dana nakon potresa” do jučerašnje tvrdnje “to je bilo tri dana nakon potresa.

Bio sam u trećem mjesecu, ne bih više išao ni jednom”.

Subota 19. rujna

Nakon što je potvrdio da je "prije nekoliko mjeseci" bio s Draganom Kovačevićem na ručku, Milanović kaže: "Ja sam s Draganom bio dobar. Ne neki prijatelj, ali dobar."

Utorak 22. rujna

"SOA nije znala za istragu. To je posao koji su radili DORH, odnosno USKOK i kriminalistička policija. To sve znaju ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade. I zato mene pitati kakva je moja priroda odnosa s Kovačevićem, a ne pitati što se događalo 11. studenog 2019. za mene je pogrešno… Pa on je imao dobre odnose s pola Zagreba. Ja znam Kovačevića 20 godina. To pitanje nema nikakvog smisla…

Nikakva poslovna suradnja. Novac? Žene? Ništa. Dosadno!" "Ovo što sada vidim me uznemirava. Pitajte članove Vlade, sve, koliko su proveli vremena u tom prostoru. O pitanjima socijalnog miljea i druženjima znam puno. Nisam bio tamo s bivšim ministrom. Ove godine nisam bio tamo s Draganom Kovačevićem."

Srijeda 23. rujna

"Tko odlučuje o tome hoće li nekoga tko nosi dva milijuna kuna u torbi uhititi ili neće? Pa ne odlučuje neki policajac o tome, o tome odlučuje državni odvjetnik, a premijer to mora znati… Ako nisi ulovio lava kojeg si imao na puškometu, a to je direktor Janafa, ovo govorim bez prejudiciranja krivnje, na kraju si mi donio očerupanu kokoš.

Lava preskočiš jedino ako ideš prema King Kongu, ali nema toga, ovo je bio King Kong… Suci, kao i državni odvjetnici, moraju voditi život samotnjaka, a posebno suci predsjednici Županijskih sudova, koji su kroz politiku došli na ta mjesta, i loši studenti prema vlastitom priznanju, i ljudi koji imaju uvid u tajne mjere praćenja."

Petak 25. rujna

"Mislim da nisam (bio u klubu za vrijeme lockdowna, nap. a.), ali ako i jesam, bio sam s dvije ili tri osobe u svome društvu. Je l' to kaže tko, premijer? Onaj koji se s Novakom Đokovićem rukovao pred 5000 ljudi. To je nepristojno. Bolje nek' šuti …

Pitajte Plenkovića gdje je bio u vrijeme lockdowna. Je l' išao doma moliti Očenaše svaki dan u četiri popodne."

Subota 26. rujna

"Ovdje sam bio nekoliko puta, u jednom svom društvu, s malim brojem ljudi, ali znao sam tko tamo dolazi - i suci i predsjednici sudova." Na pitanje o njegovu posjetu klubu u vrijeme lockdowna i sastanku s načelnikom Glavnog stožera, Milanović odgovara: "Zato što je to bilo vrijeme lockdowna i zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije i bilo je puno hrane koje je trebao baciti jer ju nije imao kome dati i onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije".

Ponedjeljak 28. rujna

"U klubu sam bio dva puta, u vrlo uskom društvu, tamo više nikada ne bih otišao… Radi se o čovjeku koji je bio predsjednik Uprave Janafa. Polazim od toga da je to netko tko nešto predstavlja i koga znam neko vrijeme. Bio sam u potpuno drugom društvu. Nisam se ja tamo skupljao na Martinju, a posebno ne nakon što sam izabran. Došla je riba iz Splita, nitko je nije htio kupiti, pa smo mi pojeli viškove."

Utorak 29. rujna

Konačno priznanje da je bio u Klubu dva dana nakon potresa: "To je bilo (bio je u klubu, nap. a.) dva dana nakon potresa. Ministri su tamo dolazili zna se u kakvom kontekstu. Zna se u kakvom kontekstu sam jako davno bio ja, praktički jednom kao predsjednik. No, nemojmo biti ometači. Svatko može biti izvrgnut pitanjima, pa i ja, dapače. Nemojmo skretati pažnju od onoga što je bitno, a to je ozbiljan skandal."

Srijeda 30. rujna

"Sjetio sam se zašto smo tamo bili, to je bilo tri dana nakon potresa. Bio sam u trećem mjesecu, ne bih više išao ni jednom... 'Ko je donio ribu? Ante. Spremio ju je Tonči. Ante je imao dozvolu za doći u Zagreb, kao i tisuće ljudi... Vila Weiss je građena od drveta, cigli i betona, trebalo ju je pregledati. A ovaj klub u Slovenskoj ima svoju budućnost.

Nemojte ga otpisati. I nemojte da počnem pričati za koga znam da je tamo odlazio, a trenutno soli pamet i moralizira... Novinar, sudac, ne bi smio imati tu vrstu odnosa sa svakim, jer već sutra mora biti kritičan prema tim ljudima"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:42