UTRKA

Od petero kandidata za Fond, najviše se lobira za poduzetnika kojeg se nekoć spominjalo kao bliskog Ivi Sanaderu

Osim Siniše Grgića, u igri su i Mirka Jozić, Irena Dubravec, Luka Balen te Mirko Budiša

Siniša Grgić

 Davor Pongračić/Cropix

U utrci za mjesto direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako neslužbeno doznajemo, pet je kandidata.

U igri su Siniša Grgić, trenutni veleposlanik u Švedskoj, Mirka Jozić, bivša bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, potom dosadašnja savjetnica direktora iz Fonda Irena Dubravec, Luka Balen, direktor Sektora financija i računovodstva u Plinacru, te HSLS-ovac Mirko Budiša, koji je svojedobno bio na čelu stranačkog Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

Istraga policije

Vlada je, podsjetimo, prije dva mjeseca Kukića razriješila te dužnosti, a do izbora novog direktora tu funkciju, kao vršiteljica dužnosti, obnaša zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain. Kukić je krajem svibnja iznenada sam zatražio razrješenje i odlazak u mirovinu, a naši izvori iz Fonda kažu kako nije baš dobrovoljno otišao, nego je riječ o jednom od prvih kadrovskih poteza novog ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Fond je prošli tjedan pretraživala policija u sklopu akcije zbog navodnih zloupotreba prilikom gradnje pročistača voda u Varaždinu. Tom su prilikom pretraženi i kuća te računalo Siniše Kukića, ali on za sada nije među osumnjičenima. No, to, kako doznajemo, nije jedini slučaj koji se istražuje u Fondu.

Od pet kandidata za direktora Fonda, koji raspolaže s više od dvije milijarde kuna, naši izvori iz te institucije, ali i iz HDZ-a, kažu da se najviše lobira za Sinišu Grgića, poduzetnika i bivšeg generalnog konzula RH u Los Angelesu, koji je aktualni veleposlanik u Švedskoj. Siniša Grgić svojedobno je bio član Programskog vijeća HRT-a i imao je jednu od glavnih uloga u smjeni tadašnjeg glavnog ravnatelja Vanje Sutlića.

No, Grgić je morao dati ostavku u Programskom vijeću kada je protiv njega na zahtjev dubrovačkog županijskog odvjetništva pokrenuta istraga zbog sumnji da su on, Davor Lauc i Mare Musaldin te francuski državljanin Guy Maranzan turističko poduzeće u sklopu kojeg je hotel Koločep, što ga je kupila njihova udruga Otok znanja, oštetili za 4,3 milijuna kuna.

Unosnije ponude

Osnivači te udruge bili su Grgić, Lauc i Željko Markota, koji se s njima poslije razišao, a 2005. pobijedili su na natječaju te su bili izabrani među 14 ponuda iako nisu mogli jamčiti ulaganje od 200 milijuna kuna. Projekt je propao, a DORH je tada sumnjao u odluku Fonda za privatizaciju da je baš njih izabrao pokraj mnogo unosnijih ponuda, primjerice Gorana Štroka i Emila Tedeschija. Kad je afera izašla u javnost, Grgić, koji je bio na glasu kao vrlo blizak s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, tada je pisao šefu Sabora da se zaustavi javni linč protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2022 01:40