UTRKA

Od petero kandidata za Fond, najviše se lobira za poduzetnika kojeg se nekoć spominjalo kao bliskog Ivi Sanaderu

Osim Siniše Grgića, u igri su i Mirka Jozić, Irena Dubravec, Luka Balen te Mirko Budiša

Siniša Grgić

 Davor Pongračić/Cropix

U utrci za mjesto direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako neslužbeno doznajemo, pet je kandidata.

U igri su Siniša Grgić, trenutni veleposlanik u Švedskoj, Mirka Jozić, bivša bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, potom dosadašnja savjetnica direktora iz Fonda Irena Dubravec, Luka Balen, direktor Sektora financija i računovodstva u Plinacru, te HSLS-ovac Mirko Budiša, koji je svojedobno bio na čelu stranačkog Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

Istraga policije

Vlada je, podsjetimo, prije dva mjeseca Kukića razriješila te dužnosti, a do izbora novog direktora tu funkciju, kao vršiteljica dužnosti, obnaša zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain. Kukić je krajem svibnja iznenada sam zatražio razrješenje i odlazak u mirovinu, a naši izvori iz Fonda kažu kako nije baš dobrovoljno otišao, nego je riječ o jednom od prvih kadrovskih poteza novog ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Fond je prošli tjedan pretraživala policija u sklopu akcije zbog navodnih zloupotreba prilikom gradnje pročistača voda u Varaždinu. Tom su prilikom pretraženi i kuća te računalo Siniše Kukića, ali on za sada nije među osumnjičenima. No, to, kako doznajemo, nije jedini slučaj koji se istražuje u Fondu.

Od pet kandidata za direktora Fonda, koji raspolaže s više od dvije milijarde kuna, naši izvori iz te institucije, ali i iz HDZ-a, kažu da se najviše lobira za Sinišu Grgića, poduzetnika i bivšeg generalnog konzula RH u Los Angelesu, koji je aktualni veleposlanik u Švedskoj. Siniša Grgić svojedobno je bio član Programskog vijeća HRT-a i imao je jednu od glavnih uloga u smjeni tadašnjeg glavnog ravnatelja Vanje Sutlića.

No, Grgić je morao dati ostavku u Programskom vijeću kada je protiv njega na zahtjev dubrovačkog županijskog odvjetništva pokrenuta istraga zbog sumnji da su on, Davor Lauc i Mare Musaldin te francuski državljanin Guy Maranzan turističko poduzeće u sklopu kojeg je hotel Koločep, što ga je kupila njihova udruga Otok znanja, oštetili za 4,3 milijuna kuna.

Unosnije ponude

Osnivači te udruge bili su Grgić, Lauc i Željko Markota, koji se s njima poslije razišao, a 2005. pobijedili su na natječaju te su bili izabrani među 14 ponuda iako nisu mogli jamčiti ulaganje od 200 milijuna kuna. Projekt je propao, a DORH je tada sumnjao u odluku Fonda za privatizaciju da je baš njih izabrao pokraj mnogo unosnijih ponuda, primjerice Gorana Štroka i Emila Tedeschija. Kad je afera izašla u javnost, Grgić, koji je bio na glasu kao vrlo blizak s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, tada je pisao šefu Sabora da se zaustavi javni linč protiv njega.

Reakcija Siniše Grgića na objavljeni tekst

Siniša Grgić je preko odvjetnika reagirao na objavljeni tekst, a njegov demanti objavljuejmo u cijelosti:

‘U tekstu pod naslovom ‘Od petero kandidata za Fond, najviše se lobira za poduzetnika bliskog Ivi Sanaderu‘, objavljenom na internet portalu www.jutarnji.hr dana 20. srpnja 2022. godine (isti tekst objavljen je i u tiskanom izdanju Jutarnjega lista pod skraćenim naslovom: ‘Od petero kandidata za Fond, najviše se lobira za poduzetnika bliskog Ivi Sanaderu‘) autorice Rozite Vuković objavljen je niz neistinitih navoda čiji se ispravak traži te, suprotno prenesenim navodima, Podnositelj: dr. sc. Siniša Grgić, ističe sljedeće:

1. Dr. sc. Siniša Grgić, nije morao dati ostavku u Programskog vijeću HRT‐a zbog pokrenute ‘istrage‘, već je to učinio isključivo zbog zdravstvenih razloga. Istraga koja se spominje je davno zaključena bez pokretanja optužnice, te su sve sumnje u cijelosti odbačene kao potpuno neosnovane od strane samog Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Protiv Podnositelja se nikada nije vodio kazneni postupak, nikada nije bio niti optužen, a kamoli osuđen za počinjenje bilo kojeg kaznenog djela. Nadalje, ‘Otok znanja‘ nije bila „udruga“ već ustanova osnovana prema Zakonu o ustanovama, što je prilično složen i vrlo ozbiljan pravni oblik. Tvrdnjom da se radi o udruzi za čije osnivanje su potrebne tri fizičke osobe i 70 kn pristojbe, želi se obezvrijediti tada planirano ulaganje i prikazati ga nemogućim, a kupnju Hotela Koločep d.d. sumnjivom. ‘Šteta od 4,3 milijuna kuna‘ je dokazano nepostojeća i svako navođenje ‘štete‘ koju je navodno počinio Podnositelj je neistinito.

2. Konstatacija kako je dr. sc. Siniša Grgić ‘blizak‘ bivšem premijeru dr. sc. Ivi Sanaderu je također potpuno netočna, neosnovana i neargumentirana. Podnositelj ne dopušta da se njegovo ime dovodi u kontekst kaznenih dijela za koji su optuženi bivši premijer i neki njemu uistinu bliski menadžeri i poduzetnici. Dr. sc. Siniša Grgić nije nikada imao ručak, večeru, a niti kavu nije popio s bivšim premijerom Sanaderom, već se s njim susreo 5‐6 puta u životu, samo i isključivo na događajima Hrvatskih izvoznika i Europskog pokreta kojih je Podnositelj bio osnivač i na sličnim javnim prigodama.

3. Dr. sc. Siniša Grgić stekao je zvanje doktora informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, prethodno je završio Poslovnu školu Sveučilišta Harvard u Bostonu te više specijalističkih tečajeva za rad u diplomaciji, a u svome poslovnom životu dokazao se i kao poduzetnik u Hrvatskoj, te uspješan menadžer u Njemačkoj. Bio je 20 godina akreditiran pri Tajništvu UN‐a u New Yorku kao predstavnik civilnog društva. Kao pokretač brojnih društvenih inicijativa u Republici Hrvatskoj nikada nije štedio svoje vrijeme i osobna sredstva radi postizanja opće korisnih društvenih ciljeva. Autor je velikog broja knjiga, stručnih članaka i analiza, stručnjak za velike baze podataka i analitiku društvenih mreža. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar‐Kitarović imenovala ga je generalnim konzulom Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, a trenutno obnaša dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, kao i u Republici Latviji, što podrazumijeva kako je Podnositelj prošao više sigurnosnih provjera u Republici Hrvatskoj kao i u svim pobrojanim zemljama u kojima je služio i danas služi kao najviši diplomatski predstavnik Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:56