NA FREKVENTNIM LOKACIJAMA

OD PETKA SE OTVARAJU ŠTANDOVI S JAGODAMA U ZAGREBU Proizvođači suočeni s nizom problema, a najveći je cijena: Evo zašto su vrgoračke koštale 50 kn

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Od petka bi prodavači jagoda iz Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten mogli početi prodavati svoje jagode na frekventnim lokacijama u centru grada, gdje su ih i prije prodavali. Dio štandova će biti otvoren i sedam dana kasnije kako bi prodali svoj urod, a novost je i da na Zelenoj tržnici u Zagrebu domaći prodavači cvijeća iz susjednih županija već prodaju cvijeće za daljnju distribuciju po tržnicama.

To su dvije nove mjere o kojima je bilo riječi na redovitom sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Tržnica Zagreb sa Stožerom, na kojem je da donese konačnu odluku o datumu otvaranja štandova pod uvjetima koji su propisani i već viđeni na otvorenim zelenim površinama tržnica.

Najveći je prijepor oko troškova za postavljanje pleksiglasa koji bi služio kao higijenska barijera između kupaca i prodavača, ali kako neslužbeno doznajemo, te bi troškove trebali pokriti Grad i Županija. Problem je i s lokacijama na kojima su inače bili štandovi jer zbog potresa i opasnosti od oštećenih zgrada u centru grada na nekim križanjima neće biti moguće postavljanje štandova.

Tražit će se veći prostori na otvorenome. Proizvođači jagoda tvrde kako će košaricu od pola kilograma prodavati po 15 kuna, istoj cijeni kao i lani.

Nakon pojave prvih vrgoračkih jagoda po 50 kuna za kilogram, u raspravu o tome jesu li cijene jagoda koje se nude na tržištu previsoke uključili su se i stručnjaci konzultantske tvrtke Smarter.

- Kako hrvatska jagoda s otkupnom cijenom od oko 20 do 25 kn za kilogram, kolika je cijena ovaj tjedan u otkupu u Vrgorcu i dolini Neretve, može konkurirati uvoznoj jagodi iz Grčke i Španjolske, čija cijena na tržištu u maloprodaji dostiže od 15 do 20 kuna za kilogram, dok se na polici trgovačkih centara ovih dana prodaje najčešće po cijeni od 9,99 kuna za pakiranje od 500 grama, a na akciji se nudi i s cijenom od 7,99 kn - pitaju se u Smarteru, navodeći kako cijene na tržištu nikad nisu bile veće.

- Prema posljednjim podacima TISUP-a, koji prati tržišna kretanja, cijene jagoda kretale su se u rasponu od 27,86 kuna za kilogram, koliko je bila prosječna cijena u trgovinama, do čak 42,50 kuna, koliko je u tom tjednu cijena bila na tržnicama.

Prema informacijama glavnih otkupljivača iz doline Neretve i Vrgorca, hrvatska proizvodnja jagoda ovih je dana suočena s dva velika problema. Prvi je to što berba kasni zbog niskih jutarnjih temperatura tijekom travnja, što usporava sazrijevanje jagoda, dok je drugi problem radna snaga.

Naime, tradicionalni berači iz susjedne BiH nisu u mogućnosti doći u berbu zbog mjere zabrane prelaska granice, zbog čega su u berbu uključeni raspoloživi radnici koji zbog zatvorenih ugostiteljskih objekata ne rade, ali je cijena berbe po danu povećana i iznosi od 300 pa do 350 kuna. To u samom startu podiže otkupnu cijenu, a posljedično i cijene na policama i tržnicama - navode iz Smartera.

Površine proizvodnje jagoda kreću se u rasponu od 254 hektara (2018. godine), do čak 371 ha (2017. godine), dok se proizvodnja posljednjih godina kretala u rasponu od 2367 tona do najviše 3316 tona. Hrvatska ima dosta nisku razinu potrošnje jagoda, koja se prema nekim podacima kreće nešto iznad dva kilograma po glavi stanovnika.

Iako se proizvodnja u zadnjem desetljeću povećala, količina proizvedenih jagoda još uvijek nije dostatna za potrebe potrošača u RH, a procjena je da domaća proizvodnja podmiruje oko 70 posto potreba.

Stručnjaci Smartera procjenjuju da će se u tjednima pred nama otkupne cijene snižavati, a najniža se očekuje na vrhuncu berbe koja će biti kroz dva do tri tjedna. No koliko će ona biti konkurentna uvoznim cijenama, teško je procijeniti zbog svih problema poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. siječanj 2021 06:08