NAJVIŠE NA GRANICI

Od početka godine na području Hrvatske otkriveno više od 700 krivotvorenih PCR testova

Stranci, ali i hrvatski državljani znaju koristiti krivotvorene testove za ulazak u zemlju ili da bi im se ukinula mjera samoizolacije
 Ilustracija/Goran Mehkek/CROPIX

Od početka godine do sredine srpnja policija je u Hrvatskoj otkrila više od 700 krivotvorenih PCR testova, a još nije zabilježeno krivotvorenje EU digitalnih covid potvrda.

Prema podacima MUP-a, do 14. srpnja ove godine otkrivena su 703 krivotvorena PCR testa, najviše na području policijskih uprava Vukovarsko-srijemske (251), Brodsko-posavske (134), Istarske (95) i Splitsko-dalmatinske (64).

Prošloga tjedna splitska policija tako je na ulazu na stadion Poljud s krivotvorenim PCR testovima otkrila 26 osoba, među kojima je bilo 13 maloljetnika. No Split nije usamljen u tim slučajevima jer se policija od početka pandemije s njima susreće po cijeloj Hrvatskoj, posebno na graničnim prijelazima. Tako je primjerice u Primorsko-goranskoj županiji u nekoliko dana svibnja otkriveno 26 osoba u krivotvorenju PCR testova među kojima su uglavnom bili stranci.

Da krivotvoreni PCR testovi na granicama nisu rijetkost govore i primjeri i iz Slavonije gdje su na nekoliko graničnih prijelaza otkriveni strani državljani koji su policiji pokazali negativan test na covid-19, no utvrđeno je kako su bili krivotvoreni.

Među strancima koji su krivotvorili PCR testove su državljani BiH, Brazila, Nizozemske, Sjeverne Makedonije, Austrije, Albanije, Kosova, Češke, Italije, Crne Gore, Švedske, Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, a i hrvatski državljani znaju koristiti krivotvorene testove za ulazak u zemlju ili da bi im se ukinula mjera samoizolacije.

Obrazac za krivotvorenje i testovi pronađeni na internetu

Neki od privedenih stranaca policiji su priznali da su negativan PCR test pronašli na internetu i onda se potrudili na njemu krivotvoriti svoje podatke.

U MUP-u kažu kako vozači i putnici u automobilima najčešće predočuju PCR testove kako bi izbjegli izricanje posebne mjere samoizolacije, kojom prilikom policijski službenici temeljem izražene sumnje u pravovaljanost nalaza PCR testa utvrđuju kršenje propisa, odnosno počinjenje kaznenog djela krivotvorenje isprave, za koji zakon predviđa i do tri godine zatvora.

"U slučaju postojanja osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo 'krivotvorenje isprave' policijski službenici postupaju sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, provode kriminalističko istraživanje, prikupljaju dokaze te podnose kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu", poručuju.

U policiji kažu da se dosad nisu susreli s krivotvorenim EU digitalnim covid potvrdama niti imaju evidentirane zlouporabe tih potvrda. Napominju da je za validaciju EU digitalnih covid potvrda službeno objavljena aplikacija covidGO (na App Store i Google Play online trgovinama) koja ne dozvoljava manipulaciju kod očitanja i validacije potvrde.

Na javnim okupljanjima kontrolu provodi organizator pojedinog događaja u skladu s odredbama propisanih odlukom Stožera civilne zaštite zasad putem dostupnih aplikacija na mobilnim telefonima. Inspektori područnih ureda civilne zaštite obavljaju inspekcijske nadzore na određenim događajima kao što su nogometne utakmice, noćni klubovi i svadbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2021 13:26