MAĐARSKA ISTRAGA

Od Podravke traže da prije roka vrati 34,2 milijuna eura

Kako se istraga zahuktava, Mađari se žele što prije izvući iz posla i tražit će svoj novac natrag

ZAGREB - Nije mi poznat sadržaj ugovora OTP banke i Podravke, nikad ih nisam vidio, niti sam sudjelovao u njihovu nastajanju, pisao je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec prije mjesec dana u svom priopćenju kojim je demantirao optužbe o svojoj umiješanosti u aferu Podravka - Ina.

Nisam znao, nisam kriv

“Nisam bio na sastancima u OTP banci, ne poznajem nijednog menadžera te banke, nisam upoznat s odnosima MOL-a i OTP banke, ni u kontekstu ugovora Podravke i OTP-a ni u bilo kojem drugom kontekstu...”, nastavljao je Polančec nizati rečenice koje su imale ključnu poruku: Nisam znao, nisam kriv!

Polančec je tada odlučno odbacivao tvrdnje da su pregovori o dioničkom ugovoru hrvatske Vlade i MOL-a o upravljanju Inom vezani uz pregovore OTP banke i Podravke.

Istraga u Mađarskoj, provedena na zahtjev DORH-a, o tome kada je, kako i zašto MOL preko OTP-a financirao operaciju Podravka, o kojoj je Jutarnji list pisao jučer, pokazala je upravo suprotno: Polančec nije samo znao, nego je i inicirao posao, jer je on prvi prišao MOL-u s molbom da pomogne u obrani Podravke od neprijateljskog preuzimanja.

U poslovnim i političkim krugovima Zagreba jučer se pričalo da, ako je znao Polančec, znao je i Sanader, jer bivši potpredsjednik Vlade ne bi takav politički osjetljiv posao radio bez svoga šefa, premijera Sanadera, budući da bez njegova znanja i odobrenja nije radio niti mnogo manje i banalnije poslove.

Smijenjen Šuker

Tu im tezu pothranjuje i činjenica da je ministar financija Ivan Šuker, koji je bio u stalnom sukobu s Polančecom, smijenjen s mjesta predsjednika Nadzornog odbora Ine nakon potpisivanja novog dioničkog sporazuma Vlade i MOL-a. Na njegovo je mjesto došao Polančec, čovjek koji je vodio pregovore i potpisao novi dionički sporazum, a očito je bio veza i za kreditiranje preuzimanja Podravke.

Na potezu je hrvatsko Državno odvjetništvo, iz kojega jučer nije bilo niti potvrde niti demantija jesu li u Zagreb već stigli papiri mađarskih kolega.

Mađarska je istraga potvrdila da je MOL dao 34,2 milijuna eura pologa kao jamstvo za kredit OTP-a, a tim je novcem OTP vratio Merrill Lynchu Fimin dug za 10,6 posto dionica Podravke. Sada bi se Mađari htjeli brzo izvući iz posla jer se afera zahuktava, pa nisu spremni čekati rujan kako bi naplatili kredit.

Skočila vrijednost dionica

“Vrijednost Podravkinih dionica gotovo se udvostručila od završetka transakcije pa to daje mogućnost podmirivanja zajma i prije njegova isteka. MOL i OTP banka namjeravaju početi pregovore o tome sa svim povezanim strankama”, zaključak je promemorije o mađarskoj istrazi.

U Podravki su svjesni da moraju OTP-u vratiti 34,2 milijuna eura ili će vlasnik 10,6 posto njihovih dionica postati MOL. Novac će vratiti tako da uzmu novi kredit kod neke druge banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:18