‘STANJE JE LOŠE‘

Od ponedjeljka redukcija vode u Istri: ‘Situacija je svaki dan sve gora, a prognoze su izuzetno nepovoljne‘

Grad Pula već je uveo neke mjere te se zatvaraju tuševi na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza

Velike vrućine i dugotrajna suša uzrok su moguće redukcije vode.Tuševi na plažama biti ce izvan funkcije, po objavi prvog stupnja štednje vode.

 Goran Sebelic/Cropix

Od nedjelje u ponoć u Istri stupa na snagu prvi stupanj redukcije vode. Najavio je to upravo istarskih župan Boris Miletić. To će se prije svega odnositi na korištenje pitke vode za zalijevanje svih zelenih površina, bilo one javne ili privatne, korištenje takve vode za tuševe na plažama, pranje automobila i kamiona te autobusa, ali i za pranje ulica i trgova.

image

Župan Boris Miletić, direktor Istarskih vodovoda Mladen Nežić i Dino Kozlevac, šef Stožera civilne zaštite istarske županije održali su konferenciju za medije na kojoj je proglašen prvi stupanj redukcije vode u Istarskoj županiji.

Goran Sebelic/Cropix

- S obzirom na to da je situacija s hidrologijom, a tu mislim na izvorišta pitke vode i stanje u akumulacijskom jezeru Butoniga i meteorološka predviđanja koja govore da se u narednih mjesec dana ne očekuju veće padaline, danas ću donijeti odluku koja će stupiti na snagu u ponoć u nedjelju gdje se ograničava korištenje pitke vode u sljedećim područjima. Prije svega to se odnosi na korištenje pitke vode za zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina, nadalje za pranje osobnih, teretnih ili vozila javnog prijevoza, pranje ulica i trgova, s izuzetkom zelenih tržnica i ribarnica, te tuševe na našim plažama.

image

tuševi na pulskoj plaži

Goran Sebelic/CROPIX

Već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre doprinijela je do toga da smo morali razmatrati mogućnost uvođenja određenih mjera restrikcija korištenja vode za piće. Dakle, ne tehnološke vode, kako bismo uspjeli građanima istarske županije prije svega, ali i posjetiteljima i subjektima, osigurati konstantnu opskrbu pitkom vodom u narednim razdoblju - poručio je Miletić. Ta će odluka biti na snazi do opoziva, a župan ju je donio nakon sastanka s predstavnicima istarskih vodovoda te istarskim gradonačelnicima.

- Ovo je prva mjera u cilju omogućavanja opskrbe pitkom vodom tokom cijele godine. Apeliram na građane, poslovne subjekte i naše posjetitelje da racionalno koriste vodu. Svatko od nas može dnevno uštedjeti 10 do 15 posto vode koju potrošimo kako ne bismo bili primorani u narednom razdoblju uvoditi još neke restriktivnije mjere.

image

Župan Boris Miletić, direktor Istarskih vodovoda Mladen Nežić i Dino Kozlevac, šef Stožera civilne zaštite istarske županije održali su konferenciju za medije na kojoj je proglašen prvi stupanj redukcije vode u Istarskoj županiji.

Goran Sebelic/Cropix

Mladen Nežić iz Istarskog vodovoda koji upravlja jezerom Butinuga rekao je da je stanje loše, da su svi izvori u lošijem stanju nego što je to bilo 2012. godine kad je bila zadnja redukcija vode u Istri.

- Jedina stvar koja je dobra u ovom trenu je ta da je Butoniga na 1,14 višoj koti nego što je bila te godine. I to zato jer smo već u siječnju uvidjeli da bi situacija mogla biti loša i upumpavali smo vode iz jednog novog izvora. Napravili smo sve što je u našoj moći da do ovoga ne dođe, ali situacija je svaki dan sve gora, a prognoze su izuzetno nepovoljne i prisiljeni smo ići na ovu nepopularnu mjeru - izjavio je Nežić. Dodao je i da uprkos suši istarski izvori ne bi trebali presušiti. Prati se i situacija u Butonigi kako bi kvaliteta vode ostala dobra.

image

tuševi na pulskoj plaži

Goran Sebelic/CROPIX

- Nikad u ovakvim slučajevima nije došlo do zagađenja - rekao je Nežić. Za autopraonice koje će morati zatvoriti slavine kaže da će se za njih naći rješenje. Poljoprivrednici su u ovom prvom valu redukcije izuzeti iz ovih mjera.

A Grad Pula je zajedno s komunalnim poduzećem Herculanea već uveo neke mjere te se zatvaraju tuševi na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza. Za zalijevanje javnih površina te pranje ulica Pula koristi tehnološku vodu iz izvorišta Nimfej kojemu trenutno ne prijeti presušivanje.

- Od ukupnih 70.000 m3 za koje je izdana vodopravna dozvola, ove godine je iz navedenog izvora za potrebe usluga Herculanee iskorišteno 15 posto kapaciteta, a redovitim analizama koje se provode utvrđeno je kako u ovom trenu ne postoji opasnost od presušivanja tog izvora. Dokle god za to postoje preduvjeti, aktivnosti čišćenja ulica i zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule provodit će se bez dodatnih mjera štednje, čak i u trenutku eventualnog proglašenja mjera redukcije.

image

tuševi na pulskoj plaži

Goran Sebelic/CROPIX

Valja napomenuti da se aktivnosti zalijevanja parkovnih površina provode tijekom noćnih sati jer tad biljke mogu vodu optimalno iskoristiti, a utrošak iste je zbog smanjene evaporacije i utjecaja sunčeve svjetlosti znatno manji. U cilju preuzimanja proaktivne uloge u racionalnom trošenju vodnih resursa započet će se s reduciranjem zalijevanja preostalih javnih zelenih površina izvan užeg centra Pule u cilju minimalne potrošnje vode - poručili su iz Grada Pule.

Isto tako, Herculanea će pomoći lokalnim poljoprivrednicima jer će im otvoriti mogućnost preuzimanja tehnološke vode iz izvora Nimfej.

- Valja još jednom naglasiti kako se voda iz izvora Nimfej na pulskoj Karolini racionalno koristi dugi niz godina te da ona nema utjecaja na vodoopskrbni sustav zbog čega imamo mogućnost nesmetanog pružanja naših redovitih usluga, a što ćemo nastaviti i u narednim ljetnim mjesecima. Za zalijevanje i čišćenje do daljnjega će se koristiti voda iz tog izvora, čime želimo dodatno rasteretiti vodoopskrbni sustav - zaključuje Robi Fuart, direktor tvrtke Pula Herculanea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 13:54