NOVI UDAR

Od ponoći cijene naftnih derivata više i do 24 lipe

ZAGREB - Naftni će derivati od ponoći poskupjeti od 8 do 24 lipe po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 26. studenog do 9. prosinca.

Tako će nakon nešto više od dva mjeseca, odnosno nakon što su u dvotjednom ritmu pet obračunskih razdoblja zaredom padale, cijene motornih benzina porasti od 21 do 24 lipe po litri, dok će blaže, za 8 do 11 lipa, poskupjeti dizelska goriva, čiji se pad cijena bilježio od početka listopada.

Po podacima Ministarstva, naftne će kompanije u iduća dva tjedna moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,21 kunu po litri, što je 21 lipu više od dosadašnjih 10,00 kuna.

Za 23, odnosno 24 lipe po litri poskupjet će eurosuperi 98 i 100, pa će se eurosuper BS 98 od ponoći prodavati po 10,52 kune (do sada 10,29 kuna), a eurosuper BS 100 stajat će 10,72 kune (do sada 10,48 kuna).

Nova najviša cijena eurodizela BS od sutra će biti 9,73 kune, ili 11 lipa više od dosadašnjih 9,62 kune.

Za 11 lipa po litri poskupjet će i plavi dizel, odnosno plinsko ulje obojano plavom bojom kojemu je nova cijena 6,21 kunu (do sada 6,10 kuna), dok će cijena loživog ulja porasti za 8 lipa i litra će stajati 6,66 kuna (do sada 6,58 kuna).

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima za koje mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa stoga imati i nešto višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

No, u tom slučaju kupcima moraju omogućiti i kupnju pojedinog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđeno je Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 12:33