VLADA DONIJELA UREDBU

Od ponoći korekcije na benzinskim postajama: Ovo su nove cijene benzina i dizela

Od ponoći pa u razdoblju od iduća dva tjedna cijena litre osnovnog benzina stajat će 13,02 kune, dok će dizel koštati 13,43 kune

Nove cijene goriva

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je utvrdila nove najviše maloprodajne cijene naftnih derivata.

Od ponoći pa u razdoblju od iduća dva tjedna cijena litre osnovnog benzina stajat će 13,02 kune, dok će dizel koštati 13,43 kune.

Tako je od utorka cijena litre benzina 48 lipa niža, dok je kod cijene dizela doći do poskupljenja od 35 lipa.

Nadalje, u sljedeća dva tjedna cijena plavog dizela iznosit će 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u protekla dva tjedna, a uredbom je utvrđeno i da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih.

Također, Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, prema kojoj trgovačka marža ostaje i idućih 14 dana 65 lipa za litru benzina i dizela, a i idućih 14 dana ostaje na snazi i smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel. Odluku o smanjenju tih trošarina Vlada je donijela 4. srpnja.

Kako se navodi u obrazloženju, za vrijeme važenja te izmijenjene uredbe, očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 72 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ranije u ponedjeljak je, nakon telefonske sjednice Vlade, izvijestio o novim cijenama i produljenju primjene smanjenih trošarina, kazavši i da nije bilo tih poteza Vlade, cijena dizela bi bila 15,70 kuna, a cijena litre benzina 14,92 lipe.

Izrazio je i uvjerenje kako je to rješenje prihvatljivo svima, i malim distributerima i građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:35