VRIJEDE DO 30. SRPNJA

Od ponoći uvedene dvije nove mjere: Covid potvrde za autoškole i promjena za muzeje i koncerte

Aktualne epidemiološke mjere koje je Stožer propisao do 15. srpnja produžene su do 30 srpnja, tek uz dvije izmjene.
Lazareti u Dubrovniku
 Bozo Radic/Cropix

Aktualne epidemiološke mjere koje je Stožer propisao do 15. srpnja produžene su do 30. srpnja, tek uz dvije izmjene.

Vezano za Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojim se ograničavaju okupljanja, promjena se odnosi na rad autoškola. Prema novoj odluci autoškole mogu teorijski dio i satove vožnje održavati bez ikakvih ograničenja, ako polaznici, predavači i instruktori posjeduju EU digitalne covid potvrde. To u praksi znači da će polaznici s covid potvrdama moći slušati teorijski dio uživo, a ne online kao do sada, te da na satovima vožnje više neće morati nositi zaštitne maske niti će imati druga epidemiološka ograničenja.

Druga odluka je vezana za profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije te izložbe u muzejskim i galerijskim te drugim prostorima, a prema novoj odluci Stožera, ne mogu se propisivati strože epidemiološke mjere od mjera koje vrijede na nacionalnoj razini. U praksi to znači da se ne smiju primjenjivati strože epidemiološke mjere koje bi eventualno propisali lokalni stožeri.

Podsjetimo, Primorsko-goranska županija je uvela covid-potvrde za sva događanja iznad 20 ljudi, a ranije je sve manifestacije na kojima se ne provjeravaju covid-potvrde obustavila Zadarska županija. Najnovijom odlukom Stožera profesionalne umjetničke izvedbe kojima nazoči do 100 osoba moći će se odvijati bez covid potvrda.

Kao što je već poznato, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 18. lipnja 2021. donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Nužne epidemiološke mjere stupaju na snagu 1. srpnja, a određuju se u trajanju do 15. srpnja 2021.

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19, sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom Odlukom.

Stroga mjera fizičkog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru. Ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski. Opširnije o mjerama, uz iznimku gore navedenih izmjena, pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:52