‘LAGALA SABORU‘

Od premijera traže da smijeni šeficu DORH-a: ‘Zataškavali su dokaze o prijevarama Plenkovićeve ministrice‘

Most je uputio zaključak kojim Sabor obvezuje Vladu da u roku od 15 dana razriješi glavnu državnu odvjetnicu

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

Most je upravo u saborsku proceduru uputio zaključak kojim Sabor obvezuje Vladu da u roku od 15 dana podnese prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

- Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u svom Izvješću za 2021. godinu zataškala je činjenicu da su službene osobe DORH-a, uključujući i glavnu državnu odvjetnicu, 2021. godine kršile obvezujući zakonodavni akt EU kako bi od Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF-a) prikrile dokaze o prijevarama AP-ove miljenice i HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac. Glavna državna odvjetnica je prije 14 mjeseci razotkrivena kako laže u Hrvatskom saboru kada je na pitanje zastupnika Nikole Grmoje odgovorila kako nije bila upoznata s predmetom Žalac. Međutim, nadzorom je ipak utvrđeno da je prethodno, 17. srpnja 2020. godine, o predmetu Žalac održala sastanak s ravnateljicom USKOK-a, kojoj je nadređena. Dakle, DORH je od Europskog ureda za borbu protiv prijevara protuzakonito zataškavao dokaze o prijevarama Plenkovićeve ministrice, a Zlata Hrvoj Šipek je s najvišeg položaja u DORH-u sudjelovala u zataškavanju prijevara - tvrde u Mostu.

Osim toga, poručuju, i prošlog četvrtka na samom predstavljanju izvješća za 2021. glavna državna odvjetnica nije se pokazala kao vjerodostojna osoba "kojoj se može vjerovati i koja ima potrebnu neovisnost i kredibilitet za nepristran i odlučan obračun s korupcijom".

- Navedenim postupanjem Glavna državna odvjetnica prekršila je članak 28. stavak 1. točka 5. Zakona o državnom odvjetništvu (nanošenje štete ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti). Slijedom svega navedenoga Klub zastupnika Mosta predlaže da Hrvatski sabor obveže Vladu RH da u roku od 15 dana podnese prijedlog za razrješenje Glavne državne odvjetnice - poručili su iz Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:46