ZARAZNA BOLNICA

Od Rochea dobili stroj za PCR pa mu bez natječaja dali 72 milijuna kn: ‘Nema vam tu afere, stvar je jednostavna‘

Upućeni u procese nabave opreme kažu kako to nije sporno: čemu javna nabava kada taj stroj radi isključivo s materijalom tvrtke Roche?

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić

 Goran Mehkek/Cropix

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u lipnju 2020. nabavila je od farmaceutske kuće Roche novi aparat za detekciju virusa PCR-om. To je u lipnju 2020. bilo veoma značajno jer se samo na tom aparatu dnevno moglo obraditi i 1500 uzoraka radi utvrđivanja nove bolesti koja je harala svijetom, a u nabavi stroja, kao i na samom predstavljanju u Zaraznoj, sudjelovao je i sam premijer Andrej Plenković, uz bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića i brojne druge.

Nekad pompozno najavljeni uređaj u srijedu je dobio drugu konotaciju, nakon što je tportal objavio da je Zarazna uređaj dobila besplatno, ali je Roche zauzvrat od te bolnice dobio poslove vrijedne 72 milijuna kuna, i to - bez natječaja.

Prvi u Hrvatskoj

Naime, kako se predstavljalo, riječ je o aparatu Cobas 6800, koji je vrijedan tri milijuna kuna, a može raditi 1500 testova na dan. Kako je tada objašnjeno, u ovom poslu Vlada je "posredovala u izravnim kontaktima s glavnim šefom velike farmaceutske kompanije Roche, Christophom Franzom". Također, to je bio prvi takav aparat u Hrvatskoj. Prema pisanju tportala, aparat je zapravo ustupljen Zaraznoj potpuno besplatno na rok od pet godina. No, kako napominju, najviše novca okreće se upravo na potrošnom materijalu poput reagensa, odnosno PCR testova, što je, prema njima, dosegnulo 72 milijuna kuna. Tportal piše kako je tvrtka Roche sebi na ovaj način zacementirala položaj glavnog dobavljača, i tako, zapravo, eliminirala konkurenciju u idućih pet godina.

Iz Zarazne su im potvrdili da je aparat Cobas 6800 instaliran besplatno, ali da se materijal za njega nabavlja pregovaračkim postupkom, dakle bez prethodne objave poziva za nadmetanje, odnosno mimo natječaja. A tportal doznaje kako se za njega koriste upravo reagensi tvrtke Roche, koja je Zaraznoj ustupila aparat, te se otvara pitanje sumnje na korupciju i pogodovanje.

No, naši sugovornici, redom upućeni u procese nabave medicinske opreme, kažu kako ovdje skandala nema: kao kod većine proizvođača medicinske opreme, i ovaj stroj radi samo s potrošnim materijalom proizvođača, u ovom slučaju tvrtke Roche, te nikakav natječaj za potrošni materijal ne bi bio svrsishodan jer bi se na njega mogao javiti samo Roche. U međuvremenu su iste aparate nabavili i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, NZJZ "Andrija Štampar", KBC Rijeka...

Kako nam kažu u Štamparu, i oni se koriste Rocheovim uređajem i isključivo njegovim reagensima. Za razliku od Zarazne, oni su uređaj kupili, i to za oko 3,2 milijuna kuna, a sve i da žele uzimati reagense druge tvrtke, ne mogu jer aparat podržava samo Rocheove.

- To je logično i tako se to radi. To vam je kao da u automobil Citroën stavljate VW-ove dijelove. Ne ide. Cijena reagensa je, istina, visoka, ali s vremenom je padala. U početku je bila 180 kuna, pa je pala na 145, no ne znam točno koliko je sada - kaže naš sugovornik iz Štampara.

Komentar cijelog slučaja smo zatražili od Zarazne bolnice, Ministarstva zdravstva i Vlade, no odgovore još nismo dobili, ali iz Zarazne su se javili priopćenjem na svojim službenim stranicama koje donosimo ispod ovoga članka.

Suglasnost Ministarstva

Inače, tportalu iz Zarazne nisu potvrdili koliko je točno tvrtki Roche uplaćeno za PCR testove, no tvrde da su iz javno dostupnih izvora izračunali da joj je zagrebačka bolnica bez natječaja dodijelila ugovore vrijedne 72,734.037 kuna s PDVom. Odgovorili su da je suglasnost za sklapanje ugovora s tvrtkom Roche dalo njihovo Upravo vijeće te da su dobili suglasnost Ministarstva zdravstva.

- Morate uzeti u obzir i činjenicu epidemije gdje se nije imalo vremena čekati što će se drugo ponuditi. Sjetite se samo koliko je država novca davala za jednokratne kirurške maske kad je bila nestašica - govori nam upućena sugovornica.

Svi zarađuju na materijalu, a ne na samom stroju

- Od početka je jasno da se mogu koristiti samo njihovi reagensi. Uobičajena je praksa da farmaceutske kuće daju besplatne uređaje, koje kasnije višestruko naplate kroz materijale. Koliko ja znam, kada se ima više izbora, onda se ne pristaje na donacije, već se ide na javnu nabavu, u kojoj se u kompletu promatra cijena aparata i potrošnog materijala te se bira najpovoljnija ponuda - kaže nam dobro upućeni sugovornik.

Priopćenje Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"

Vezano uz čitav slučaj, iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" objavili su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Povodom neistinitih i zlonamjernih navoda objavljenih u članku na jednom internet portalu 19. siječnja 2022.g., Ravnateljstvo Klinike za infektivne bolesti daje sljedeće priopćenje:

Klinika za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević“ je najveća i vodeća Klinika za infektivne bolesti u RH kojoj gravitiraju sve regionalne bolnice na području RH.

Klinika je ujedno bila i prva ustanova u Republici Hrvatskoj koja je uspostavila testiranje protiv SARS-CoV-2, mjesec dana prije prvog COVID-19 slučaja, što je omogućilo inicijalno pravovremenu izolaciju i praćenje oboljelih i kontakata.

Zbog složenosti i hitnosti situacije uzrokovane globalnom pandemijom Covid – 19, Infektivna klinika je prva na teritoriju RH nabavila medicinski uređaj COBAS 6800 kako bi mogla pratiti enormne zahtjeve za testiranjem na SARS-CoV-2, a koji može dnevno obaviti do 1200 testova.

Medicinski uređaj COBAS 6800 Klinika je nabavila temeljem Ugovora o korištenju in vitro medicinskog uređaja COBAS 6800, serijski broj: 1925 sklopljen između Roche d.o.o., Ulica grada Vukovara 269a, Zagreb i Klinike za infektivne bolesti ” Dr. Fran Mihaljević”, potpisan od strane ovlaštene osobe Klinike kao korisnika dana 19.05.2020, Urbroj: 01-1029-3-2020 i od strane Roche d.o.o. kao ustupitelja dana 22.05.2020. god., Urbr: 0-2020-05-2028546.

Predmetnim Ugovorom, Roche d.o.o. ustupio je Klinici naprijed navedeni medicinski uređaj bez obveze da Klinika za to plaća posebnu naknadu.

Vrijednost uređaja utvrđena je u iznosu od 2.935.573,59 HRK bez PDV-a, a Ugovor je sklopljen na određeno vrijeme i to na vrijeme od 5 (pet) godina.

Nadalje, predmetnim Ugovorom Klinika nije preuzela obvezu da će od ustupitelja Roche d.o.o. nabavljati reagense predviđene za tu vrstu aparata, niti je preuzela obvezu trošiti određenu količinu reagensa.

Dakle, bez obzira na zaključenje Ugovora, Klinici je i dalje ostala mogućnost bez ograničenja, zaključivati Ugovore radi nabave uređaja i reagensa (PCR) sa svim drugim dobavljačima.

Da bi se zaključio naprijed navedeni Ugovor pribavljena je Prethodna suglasnost Upravnog vijeća Klinike od dana 29. travnja 2020. godine, Broj: 01-1029-1-2020 i Prethodna suglasnost Ministarstva zdravstva od dana 04. svibnja 2020, Klasa: 510-07/20-01/145, Urbroj: 534-02-1-2/6-20-2.

Posebno napominjemo da je Roche d.o.o. kao ustupitelj ugovorom preuzeo obvezu o svom trošku održavati uređaj, ugrađivati rezervne dijelove, otkloniti svaki eventualni kvar u što kraćem roku kao i osigurati uređaj od štete kod osiguravajućeg društva pa je neistinit navod objavljen u predmetnom članku kako je tvrtka Roche ustupanjem aparata za masovno testiranje „zacementirala svoj položaj dobavljača potrošnog materijala poput reagensa …. te tako spriječila nadmetanje i zapravo eliminirala konkurenciju u idućih pet godina“.

Od dana ustupanja uređaja, Klinika za infektivne bolesti na potrošni materijal i reagense za korištenje COBAS 6800 nije potrošila 72 milijuna kuna, kako se to zlonamjerno predstavlja u članku, već točno 29.902.019,55 kuna a što je u skladu sa normativima rada aparata u situaciji povećanog broja oboljelih od COVID-19.

Zaključno ističemo da su u trenutku sklapanja predmetnog Ugovora sve velike financijske institucije i tvrtke u vidu donacija pomagale Klinici u pripremi za borbu protiv pandemije čija se eskalacija očekivala, tako da ni Roche d.o.o. u tom nije bio izuzetak.

PCR testovi nabavljeni su pregovaračkim postupkom bez prethodne objave poziva za nadmetanje sukladno „Smjernicama Europske komisije za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID – 19“ (2020/C 108 I/01).

Podaci o provedenim postupcima i sklopljenim ugovorima vidljivi su na službenim internetskim stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN) https://eojn.nn.hr/Oglasnik/, pod registrima ugovora u kojima je vidljiv jedinstveni broj svake objave po kojoj se EOJN može pretraživati.

Postupanje Klinike za infektivne bolesti je u cijelosti u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi te Smjernicama Europske komisije za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:29