NOVI SKANDAL U ZTC-u

Od Rusa htjeli kupiti dijelove za helikoptere, sve je trebalo ići preko RS-a, ali onda se uplela SOA

U samom ZTC-u priznaju da se sastanak dogodio, ali tvrde kako je do njega došlo na rusku inicijativu

Ilustracija

 Davor Pongracic/Cropix

U Zrakoplovno tehničkom zavodu u Velikoj Gorici na pomolu je veliki skandal. U jeku sankcija Europske unije protiv Rusije i ruske agresije na Ukrajinu, prije nepunih mjesec dana u tu tvrtku u državnom vlasništvu na razgovore o prodaji rezervnih dijelova za vojne helikoptere stigla su dva predstavnika ruske kompanije Aero Technik Service iz Moskve, saznaje Jutarnji list.

Sastanak s predstavnicima ZTC-a trajao je više od sat vremena, a kako saznajemo, dogovoreno je da ruska kompanija u Veliku Goricu pošalju ponudu za prodaju dijelova koji su potrebni ZTC-u. I dok hrvatska Vlada zagovara žestoke sankcije Rusiji i daje vojnu i svu drugu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije, predstavnici ruske kompanije dolaze u državnu tvrtku na razgovore o trgovini vojnom opremom!

U samom ZTC-u priznaju da se sastanak dogodio, ali tvrde kako je do njega došlo na rusku inicijativu te ta je tema bila otvorene stavke za nabavu roba i usluga iz prethodnog razdoblja. U ZTC-u tvrde da je ruskim gostima kazano kako nikakva trgovina nije moguća sve dok su na snazi sankcije. No, ovo objašnjenje je prilično "tanko" jer to je predstavnicima ruske kompanije moglo biti rečeno i kad su tražili sastanak. Nisu zbog toga morali dolaziti u Veliku Goricu.

Prema našim informacijama, sastanak je bio puno sadržajniji te se detaljno razgovaralo na koji način zaobići sankcije te platiti i dopremiti ruske dijelove iz Rusije u Hrvatsku. Kako zbog sankcija nije moguć platni promet niti izvoz robe iz Rusije u Hrvatsku, navodno je dogovoreno da se cijeli posao obavi preko Republike Srpske. Robu bi formalno kupila neka tvrtka u Republici Srpskoj od koje bi pak ZTC kupio tu robu i uvezao u Hrvatsku.

No, prema svemu sudeći, cijeli posao je ipak propao jer dolazak dvojice ruskih državljana nije promakao djelatnicima Sigurnosno obavještajne agencije koji su potom alarmirali i kolege iz Vojno obavještajne sigurnosne agencije. Nakon što je utvrđeno da su bili na podužem sastanku u ZTC-u, o svemu je obaviještena i Uprava CERP-a koja je vlasnik ove tvrtke. U CERP-u su se upalili alarmi za uzbunu te je od Uprave tvrtke zatraženo pojašnjenje o posjetu dvojice ruskih državljana.

Inače, ruska kompanija ATS je vrlo poznata tvrtka koja proizvodi dijelove za helikoptere MI-8 koje koristi Hrvatska vojska i u prošlosti je ova kompanija u nekoliko navrata poslovala sa ZTC-om.

Ovo je samo jedan od skandala koji trese ovu državnu kompaniju. Jutarnji list nedavno je otkrio kako je Uprava tvrtke nakon ovogodišnjeg katastrofalno odrađenog servisa i remonta na protupožarnim avionima odlučila novčano nagraditi dvadesetak djelatnika za dobro obavljeni posao. Tada smo objavili kako im je isplaćena jednokratna nagrada u visini između 500 i 2.000 kuna.

No, u međuvremenu je došlo do novog otkrića. Naime, kako saznajemo, nagrade za uspješno obavljeni posao isplaćene su za 60-ak radnika u visini od oko 2.000 kuna i to za srpanj, kolovoz i rujan. Neslužbeno se barata iznosom od čak 300 tisuća kuna koje su isplaćene u vidu nagrada.

Prema našim informacijama, nagrade su isplaćene čak i dvojici radnika koji su u to vrijeme bili na lažnim bolovanjima i za to vrijeme radili u inozemstvu. Kako saznajemo u CERP-u su upoznati i s tom informacijom te je od Uprave tvrtke zatraženo hitno pojašnjenje.

O svemu gore navedenom predsjednik Uprave ZTC-a Zdravko Klanac trebao bi se očitovati na današnjoj izvanredno sazvanoj sjednici Nadzornog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 04:33