KREĆU U PRIMJENU

Od sada i svi korisnici Androida mogu skinuti aplikaciju za provjeru covid potvrde: Evo kako funkcionira

Iako se prvotno tvrdilo kako CovidGO neće obrađivati osobne podatke, tu je došlo do manje izmjene
Provjera covid potvrda
 Europa Press/ I. Buj. Pool/Zuma Press/Profimedia

Od jučer i svi korisnici Android telefona mogu na Google Playu skinuti CovidGO mobilnu aplikaciju za provjeru EU digitalnih covid-potvrda koje su od 1. srpnja na snazi na prostoru cijele Europske unije.

Aplikacija omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim covid-potvrdama izdanim u Republici Hrvatskoj i državama članicama EU. Mobilnom aplikacijom moguće je provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju.

Kako je prije tjedan dana skidanje ove aplikacije omogućeno na App storeu, sada su nestale sve prepreke da covid-potvrda uđe u široku primjenu i da postane ulaznica za sva veća okupljanja kao što su koncerti, utakmice, festivali, svadbe. Odnosno, kako je objavio Nacionalni stožer civilne zaštite, potvrda bi trebala biti obvezna za sva događanja na kojima se okuplja više od sto ljudi.

Neke institucije već su objavile kako će od posjetitelja tražiti provjeru covid- potvrda. Tako je NK Dinamo jučer objavio da će na njihove utakmice moći ući samo gledatelji s važećom covid-potvrdom.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako će se od danas osim putem sustava e-građanin i Ureda HZZO-a, covid-potvrde izdavati i na mjestima gdje se obavljaju testiranja na covid-19, kojih je trenutno oko 150. Riječ je o laboratorijima, bolnicama, zavodima za javno zdravstvo, a dobivanje potvrde bit će omogućeno i stranim državljanima.

"Više nitko ne može reći da je to nekakav problem. Svatko može doći u posjed digitalne covid potvrde time što se cijepio, prebolio bolest ili se testirao", kazao je Božinović.

Osim toga, svi koji imaju ovu aplikaciju mogu od osobe s kojom se nalaze zatražiti njegovu potvrdu i očitati njenu valjanost. Iako se prvotno tvrdilo kako CovidGO neće obrađivati osobne podatke, tu je došlo do manje izmjene.

Naime, nakon što se putem aplikacije očita QR kod na zaslonu mobitela pojavi se informacija je li potvrda valjana ili nije te ime i prezime vlasnika potvrde i datum njegova rođenja. Ovaj podatak službenim osobama omogućuje dodatnu sigurnosnu provjeru valjanosti potvrde. Odnosno provjeru je li možda potvrda falsificirana ili nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:52