NOVA POZICIJA

Od špijuna do profesora: Bivši ravnatelj VSOA-e radit će na Vojnom učilištu iako je pod izvidima

Početkom srpnja istekao je mandat prvom čovjeku vojne sigurnosne agencije i sad je na raspolaganju

Zapošljavanje bivših kadrova Vojne sigurnosno-obavještajne agencije na Hrvatskom vojnom učilištu nije novina

 Dragan Matic/Cropix/Cropix

Generalu Ivici Kinderu 11. srpnja istekao je mandat ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i on bi, prema Zakonu o službi u Oružanim snagama, trebao biti stavljen na raspolaganje. Naime, prema članku 64. Zakona djelatna vojna osoba stavlja se na raspolaganje "po isteku roka na koji je imenovana". Na rok od tri mjeseca. U tom vremenu osoba je dužna obavljati poslove po nalogu načelnika Glavnog stožera. Ako u ta tri mjeseca osoba nije raspoređena na novu dužnost, djelatnoj vojnoj osobi prestaje služba.

Slučaj Perković

Jutarnji list nije dobio potvrdu je li general Kinder na raspolaganju. Ako je na raspolaganju u tom statusu, prema neslužbenim informacijama, ne bi trebao biti dugo jer mu se intenzivno unutar sustava traži nova pozicija. Prema našim izvorima, ozbiljna je opcija da već od jeseni počinje s predavanjima na Hrvatskom vojnom učilištu gdje bi predavao predmet Osnove nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske na studiju Vojno vođenje i upravljanje. Nositelj tog predmeta sada je Robert Mikac, a predavači su Filip Dragović i Božo Vukasović.

Zapošljavanje bivših kadrova VSOA-e na Učilištu nije novina. Zaposli li se Kinder na Vojnom učilištu, jedan od nadređenih trebao bi mu biti i brigadir Damir Stručić, načelnik Centra vojnih škola "Petar Zrinski". Stručić je nekada bio načelnik protuobavještajnog odjela VSOA-e, a 2010. mu je prestala služba nakon što je utvrđeno da je posao obavljao nesavjesno, prekoračivao ovlasti i iznosio podatke iz VSOA-e te nanio štetu Agenciji i Ministarstvu obrane. Stručića sada jedna struja unutar Ureda predsjednika pokušava predsjedniku nametnuti kao pravu osobu za novog ravnatelja Agencije.

Generalu Kinderu traži se nova pozicija unutar vojnog sustava iako je i on među osobama protiv kojih USKOK, navodno, obavlja izvide zbog sumnje da je sudjelovao u aferi oko otuđivanja dnevnica zbog koje je u konačnici predsjednik Zoran Milanović i pokrenuo njegovu smjenu. Milanović je tada rekao: "Vjerujem da nikad nije prošao kroz žuto svjetlo niti se švercao u tramvaju, ali pod njegovim štapom događale su se stvari kojima će se morati pozabaviti DORH".

Vjerujemo da je Vrhovni zapovjednik smjenu pokrenuo na osnovi izvješća Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost u kojem su se sigurno dotaknuli i Kinderove uloge. Ako Kinder završi na nekoj novoj dužnosti unutar vojnog sustava, a potom protiv njega bude pokrenuta istraga, bit će zanimljivo čitati pojašnjenja tipa "svi su nevini dok se ne dokaže suprotno". "Špijuna nikad ne smijete ostaviti na ulici", kaže nam jedan sugovornik ustvrdivši kako bi bilo preopasno bivšeg šefa VSOA-e ostaviti da se sam pobrine za sebe. "To se jednom dogodilo, kad je savjetnik predsjednika Saša Perković izbačen na ulicu da se prijavi na Zavod za zapošljavanje. Ozbiljne države to ne rade", naglašava naš sugovornik uz napomenu da je druga opcija da predsjednik Republike umirovi Kindera.

Ozbiljne protuzakonitosti

U tom kontekstu treba podsjetiti da je još 2021. godine u medijima objavljeno da su u prosincu 2020. godine Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi te saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost konstatirali kako su u VSOA-i počinjene ozbiljne protuzakonitosti za koje direktno odgovoran general Kinder. Tada je, prema nikad demantiranim medijskim napisima, utvrđeno da je ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder potpisao najmanje jedan nalog za provođenje nezakonitog tajnog praćenja i prisluškivanja i to zbog obračuna s osobom iz vojnog sustava koja je upozoravala na klijentelizam i nepotizam prilikom zapošljavanja i napredovanja. Izvješća UVNS-a i Vijeća za građanski nadzor upućena su predsjednicima Republike, Vlade i Sabora te glavnom državnom odvjetniku. Sve je zataškano, a saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prihvatio je izvješće ravnatelja Kindera o radu VSOA-e za 2020. iako su nekoliko mjeseci njegovi članovi konstatirali da je ravnatelj radio protuzakonite radnje. Navodno su tada i predsjednik i premijer odlučili da se Kindera neće dirati.

Hladni pogon

Dok se Kinderu traži novo radno mjesto, VSOA radi u hladnom pogonu. Predsjednik Republike i premijer su 11. srpnja potpisali da će tehničke poslove Agencije obavljati brigadir Ante Kujundžić, šef kabineta ravnatelja. On je na tu dužnost imenovan na mjesec dana i do sada mu je prošlo skoro pola mandata. Za sada nema nikakvih naznaka da su predstavnici Ureda predsjednika i premijera Dragan Lozančić i Tomo Medved usuglasili ime novog ravnatelja VSOA-e. Prema neslužbenim informacijama, njih dvojica dogovaraju i druga imenovanja unutar Oružanih snaga. Predsjednik Republike prije nekoliko dana kazao je kako se nada da te razgovore neće ugroziti njegova odluka o sazivanju izvanredne sjednice Sabora. Ustvrdio je da on nema kandidata za ravnatelja VSOA-e te je napao premijera Plenkovića što je otkrio ime svog kandidata za to mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:49