NAKON POTRESA

Od sutra na Baniji rade državni kuhari, ugostitelji: Da nam je vojska dala onu svoju kuhinju, to bi nas spasilo

Organizaciju podjele obroka stradalima nakon potresa od ponedjeljka preuzima Pleter
 Bozidar Vukicevic/Cropix

- Djelatnici tvrtke Pleter u mogućnosti su pripremiti 20 tisuća obroka dnevno za postradale na Banovini. Obroci će se kuhati u vojarnama u Petrinji te u zagrebačkoj vojarni „Croatia“, na Hrvatskom vojnom učilištu te vojarni u Velikoj Buni. Hrana će se voziti na lokacije u Petrinji, Sisku i Glini gdje se ona i sada dijeli potrebitima, objašnjava nam jedan časnik zadužen za organizaciju pripreme hrane koju od ponedjeljka preuzima državni Krizni stožer.

- Na svim lokacijama u krugu sat i pol vožnje može se pripremati hrana za postradale i voziti na punktove za podjelu, kaže naš sugovornik.

Prema njegovim riječima, za distribuciju hrane po okolnim selima biti će zadužen Crveni križ. Namirnice će pribavljati vojska i Crveni križ. Istovremeno s Pleterom hranu će i nadalje pripremati i privatni ugostitelji.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju im je iz Siska uputio veliku zahvalu za sav trud koju su proteklih dana učinili te su hranili lokalno stanovništvo. On je potvrdio kako neće biti nikakvih restrikcija u podjeli hrane i da će na topli obrok imati pravo svi koji ga zatraže.

'Da nam je vojska dala onu svoju kuhinju, to bi nas spasilo'

Šef Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak komentirao je za televiziju N1 najave da će država preuzeti opskrbu hranom i toplim obrocima stanovnika na potresom ugroženim područjima. Istaknuo je kako će taj proces trajati tjedan-dva koliko će kuhari volonteri još ostati na terenu, no dodao je da je sve teže naći volontere i da broj volontera polako pada.

Medak se osvrnuo na sastanak s nadležnima na kojem se razgovaralo o tranziciji da država preuzme posao kuhara volontera. - Dogovor je da mi ostanemo koliko bude potrebno da država preuzme tu tranziciju, da pomognemo s našim znanjem i iskustvom koje imamo s terena, kaže Medak te ističe da je puno onih koji se brinu za stoku i odlazak u hotele im jednostavno nije opcija.

- Moj prijedlog je bio da Pleter s Crvenim križem preuzme kuhanje i dostave po selima, a da mi ostanemo na ovim lokacijama i dalje kuhamo ove monoporcije. Moramo biti svjesni da se svaki dan podijeli oko 6.000 do 7.000 monoporcija. Bilo bi najlogičnije da u tom smjeru idemo odraditi tranziciju jer bi se tako uspjelo postići kvalitetan prijelaz, smatra Medak i dodaje: - Mi i dalje imamo hrpu donacija i ostajemo tu do kad bude potrebno.

Realnim smatra da će broj volontera uskoro početi padati jer dolazi hladnije vrijeme. Svaki dan se na terenu nalazi od 1.500 do 2.000 volontera. Međutim, Medak dodaje da će se smanjiti i broj ljudi u potrebi jer će se do tada ljudi situirati.

Dodaje i da uvjeti u kojima rade nisu dobri. - Uvjeti nikako nisu sanitarni, normalni, ono na što smo navikli, profesionalne kuhinje… Ovdje je, haj’mo reći, improvizacija na improvizaciju. Da je nama vojska dala onu kuhinju što ima, mi bismo izbacili 18.000 obroka, ne 1.800, istaknuo je.

Smatra da i u ovakvim situacijama treba postojati protokol. - U ovoj državi je normalno sve što je nenormalno. Ja bih rekao da je morao negdje postojati protokol za ovakve situacije. Ne želim uopće ulaziti u tko je to trebao raditi, ali netko je trebao raditi taj protokol. Netko je morao znati u datom momentu, istaknuo je.

Komentirao je i kuhinjski modul “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojem se, prema informacijama navedenim na stranicama MORH-a, može pripremiti 1.800 obroka dnevno.

- Ne znam koji su kapaciteti modula, ali vjerujem po onome što sam vidio sa slika da bi nas spasio. Mi u improvizaciji ovdje na licu mjesta izbacujemo 3.000 do 4.000 skuhanih obroka, plus nam catering kuće i restorani iz Zagreba svaki dan dostavljaju 4.000, 5.000, 6.000 obroka dnevno. Tako da s te strane vjerujem da bismo s jednim takvim modulom riješili hrpu problema, kazao je i dodao da otkad je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved preuzeo krizni stožer komunikacija puno bolja.

- Svačiji je dojam drukčiji. Ne znam kakav je premijerov, nisam na tim sastancima, ali moj je dojam bio da narod treba nahraniti, dodaje Medak.

Zahvalio se i INA-i koja je donirala goriva u vrijednosti 50.000 kuna, kao i plinske boce te Croduxu. Kaže da, zahvaljujući njima, ljudi obroke pripremaju na toplome.

Komentirao je i činjenicu da ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni do 31. siječnja jer su mjere u ponedjeljak produžene. - To je problem jer ljudi koji nemaju primanja, ostali su bez novaca i dalje pomažu bez da računaju kakvih će gubitaka imati, zaključio je Medak. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:55