TOMISLAV ĆORIĆ

‘Od travnja slijedi korekcija cijena plina i struje na gore. Vlada će učiniti sve da to ublaži‘

Korekcija cijena se u vrlo visokim postotcima dogodila na razini cijele Europske unije i to nije moguće izbjeći, rekao je.

Tomislav Ćorić

 Ranko Suvar/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić bio je u Slavonskom Brodu na potpisivanju ugovora o izgradnji retencije Glogovica, koja će od poplave štititi više naselja. Na upit novinara komentirao je i najavljeno poskupljenje plina i struje od 1. travnja te rekao kako u Vladi čine sve da ublaže rast cijena tih energenata, prenosi HRT.

- Ono što će uslijediti od travnja ove godine je korekcija cijena na gore. Ona se u vrlo visokim postotcima dogodila na razini cijele Europske unije i to nije moguće izbjeći. Moguće je učiniti da ta korekcija u Hrvatskoj bude što je moguće blaža - poručio je ministar.

Cijene energenata komentirao je danas i premijer Andrej Plenković, rekavši da je to ključna tema koja će biti s nama sljedećih pola godine.

- Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja gdje se ovaj problem pojavio ranije, kod nas se nije pojavio. Kao što ste vidjeli, mi smo uspjeli svim mjerama koje poduzimamo, a radimo ih vrlo diskretno i u tišini, osigurati da za građanstvo nije došlo do povećanja cijena energenata, niti plina niti struje. Kad je riječ o poslovnim subjektima, ovisno o tome kakve su ugovore imali, tako im se mijenjala cijena. Međutim, nismo imali situaciju da smo doživjeli udar na ekonomski standard građana već do sada, što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Da ne govorim o tome da smo, kada je skočila cijena nafte, limitirali cijene dizela i benzina, rekao je premijer, poručivši da Ministarstvo gospodarstva, kao i svi ostali subjekti koji su uključeni, gledaju kako da smanje bilo kakav značajniji udar na standard građana, a koji bi se eventualno mogao dogoditi nakon travnja, dakle nakon kraja sezone grijanja, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:23