PROTIV PLANA UPRAVE

'OD UGLEDNOG NAFTAŠA DO SIROMAŠNOG SLUGE' Inaši prosvjeduju na Markovu trgu

Od vlade će, kako je najvljeno, zatražiti hitno zaustavljanje kršenja obveza MOL-a prema Ini, sprječavanje izdvajanja maloprodaje iz Ine i otvaranje procesa pregovora za ostanak radnika u toj tvrtki.
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - U organizaciji sindikata radnika i društava Ine "Inaš" u podne je na Markovu trgu počeo prosvjed protiv plana Inine Uprave koja dio benzinskih crpki namjerava dati u franšizu privatnim poduzetnicima.

Pod sloganom "Ina radi, MOL se gradi" sindikat upozorava da će provedba tog plana za sve zaposlene koji u njega budu uključeni značiti trenutačni raskid ugovora o radu s Inom i gubitak stečenih prava, uz otvaranje prostora za njihovo daljnje smanjenje i otkaze kod novih poslodavaca koji uzmu benzinske crpke. Sindikat tvrdi da se tim planom Inu želi svesti na MOL-ovu podružnicu, a radnike obespraviti.

Radnici su pred zgradom vlade nosili sindikalne zastave i kišobrane uz transparente s natpisima "Ina radi, MOL se gradi", "Do ekstra profita preko leđa radnika", "Od ugledng naftaša do siromašnog sluge".

Prosvjednicima će se obratiti predsjednica sindikata Maja Rilović, predstavnik Udruga branitelja Ine Miljenko Balaško, povjerenik Inaša sisačko-moslavačke regije Zlatko Marčec i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević.

Od vlade će, kako je najvljeno, zatražiti hitno zaustavljanje kršenja obveza MOL-a prema Ini, sprječavanje izdvajanja maloprodaje iz Ine i otvaranje procesa pregovora za ostanak radnika u toj tvrtki.

Sindikat je i ranije pozvao vladu da se kao jedan od dioniča odupre planovima MOL-a za izdvajanje velikog dijela maloprodaje iz Ine jer bi se u protivnom, Ina mogla svesti na MOL-ovu podružnicu za prodaju žvakaćih guma, a Inini radnici na najamne perače vjetrobrana.

Maja Rilović je smatra da Ina zapravo želi otpustiti 2.700 radnika maloprodaje, što je trećina ukupno zaposlenih u Ini i riješiti se slabije profitabilnih benzinskih crpki. Upozorila je da je ista menadžerska ekipa slično napravila u Slovnaftu u Slovačkoj i MOL-ovoj mreži u Mađarskoj.

Sindikat tvrdi da MOL, uz prešutno odobravanje vlade konstantno krši ugovorne obveze, a pored maloprodaje postupno gasi i Inine istraživačke radove kao i rafinerijsku preradu.

Grčić: 'Danas na Vladi neće biti odluka o pregovaračkom timu za Inu'

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić potvrdio je kako Vlada danas neće donijeti odluku o pregovaračkom timu države za razgovore s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini.

"Bilo je govora o tome, ali trebamo stvar pripremiti do kraja", rekao je Grčić.

Grčić je prije tjedan dana bio izjavio kako je u tijeku izrada platforme za pregovore s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini, kako se nada da će to biti vrlo brzo pripremljeno, kao i imenovanje ljudi koji će se uključiti u taj proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:36