ZA 10 I ZA 4 LIPE

Od utorka jeftiniji kilometri za hrvatske građane. Padaju cijene goriva?

 CROPIX

ZAGREB - Iako i dalje neće biti povoljna, benzinska goriva od ponedjeljka u ponoć trebala bi biti jeftinija do 10 lipa, dok bi se cijena dizela spustila za tek 4 lipe, doznaje RTL .

No, za nižu cijenu nije se pobrinula Vlada. Oni kažu trošarine pune državni proračun, a intervenirati nećemo sve dok gorivo ne prijeđe prije pola godine postavljenu psihološku granicu od 12 kuna.

"Mi smo davno neku granicu cijene goriva postavili i vjerojatno je to nešto što će i dalje ostati granica do koje Vlada neće intervenirati, tako da kažem prostor za intervenciju u tom segmentu je vrlo sužen", kazao je potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić.

S obzirom na to da je cijena goriva od srpnja rasla, stručnjaci kažu, bilo kakav pad dobar je pokazatelj, ali isključivo je rezulat događaja nad kojima nemamo utjecaj.

"Na cijenu naftnih derivata utječe cijena nafte na Mediteranskom tržištu i tečaj dolara. Ako dolar raste uz iste cijene nafte onda cijene goriva rastu, a ako dolar pada uz iste cijene nafte onda će derivati na hrvatskom tržištu, njihove cijene padati", rekao je za RTL ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:11