NOVI UDAR

Od utorka novo poskupljenje goriva? Ovo su cijene koje se očekuju: ‘Ugrožen je prijevoz učenika‘

Od utorka se očekuje novo poskupljenje goriva. Kako se doznaje, za oko kunu i 60 lipa, pa bi benzin otišao na 13 kuna i 79 lipa, a dizel na 14 kuna i 13 lipa po litri

Ilustracija: benzinska postaja

 Srdjan Vrancic/Cropix

Autobusni prijevoz više neće moći normalno funkcionirati bez pomoći vlade, upozoravaju iz udruge javno linijskih prijevoznika. To će pogotovo biti problem u ruralnim krajevima gdje su autobusi jedini prijevoz do škole, posla, ljekarne ili trgovine, prenosi Dnevnik Nove TV.

- Vrlo lako bi se moglo dogoditi da će u Hrvatskoj prijevoz nestati i da će se prestati voziti iz tog razloga što više nemamo pomoć za radna mjesta, a i gorivo je sad otišlo do neslućenih razina - kazao je za predsjednik Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri HUP-u, Hrvoje Meštrović.

Zato od Vlade traže pristup gorivu bez ograničenja bude li redukcija, uvođenje prijevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike, nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta te hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama.

- Ugrozit će se i prijevoz srednjih i osnovnih škola, kao i svih građana. Cijeli prijevoz će pasti. Mi nemamo za platiti vozače, dobavljače, gorivo, za ništa... - objasnio je Meštrović novinaru Nove TV.

image

Hrvoje Meštrović, predsjednik Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri HUP-u

Ronald Gorsic/Cropix

Zato oni rijetki vozači koji nisu otišli u inozemstvo posljednjih dana razgovaraju o štrajku, poručuju iz sindikata vozača. Upozoravaju i na preniske plaće te pozivaju na pregovore. U Zagrebu ZET već od danas smanjuje broj polazaka tramvajskih i autobusnih linija uz vješto sročeno priopćenje koje malo otkriva.

Od utorka se očekuje novo poskupljenje goriva. Kako se doznaje, za oko kunu i 60 lipa, pa bi benzin otišao na 13 kuna i 79 lipa, a dizel na 14 kuna i 13 lipa po litri. Dio ekonomista ipak umiruje da nafta neće još dugo biti skupa.

- Taj rast cijena će vrlo vjerojatno biti zaustavljen koncem ove godine neovisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini zato će početi djelovati tržišni mehanizmi, naime na visokoj razini cijena potrošači će početi smanjivati svoju potrošnju- smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Dotad će autobusni prijevoznici, kažu iz udruge, povisiti cijene karata za trideset posto ako izostane vladina pomoć. Karta Zagreb - Split bi tako poskupjela za pedesetak kuna, zaključuje se u Dnevniku Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:15