LIJEČNIČKA KOMORA

Od Vlade traže razrješenje Lauca, pokrenuli postupak protiv poznate liječnice antivakserice

HLK: Lauc nije liječnik, a dijeli zdravstvene savjete ljudima, što se može tumačiti kao nadriliječništvo
Gordan Lauc
 Zeljko Puhovski/Cropix

Povjerenstvo HLK-a za javnozdravstvenu djelatnost podnijelo je Časnom sudu HLK-a zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski zbog povrede ugleda liječničke profesije i kršenja odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije, a od liječnika Damira Biloglava i Alme Demirović zatražili su očitovanje o njihovim antivakserskim istupima, priopćili su iz Hrvatske liječničke komore.

Kao razlog za pokretanje postupka navodi se da dr. Gajski učestalo u javnosti iznosi neistinite izjave o cijepljenju i negira znanstveno dokazane činjenice što nanosi značajnu štetu interesima javnog zdravlja i borbi protiv pandemije.

Nije samo dr. Gajski pod lupom HLK-a već su nadležna tijela Komore od zadarskog liječnika Damira Biloglava koji je sudjelovao nedavno u antivakserskom skupu te liječnice Alme Demirović zatražila očitovanja o njihovim istupima kako bi se eventualno i protiv njih pokrenuo stegovni postupak.

"Svako omalovažavanje ozbiljnosti pandemije, banaliziranje same bolesti covida-19, zagovaranje potrebe ukidanja epidemioloških mjera te dovođenje u pitanje potrebe cijepljenja, izravno otežava borbu s pandemijom i kao rezultat može imati veći broj oboljelih, a posljedično i veći broj umrlih građana od koronavirusa", kažu u HLK-u.

Hrvatska liječnička komora podsjeća cjelokupnu javnost da je cijepljenje svjetlo na kraju dugog pandemijskog tunela i nada povratka u normalan život te poziva još jednom sve hrvatske građane, koji nemaju medicinske kontraindikacije, da se što prije cijepe.

Laucovi istupi štete interesu javnog zdravstva

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je također danas žaljenje zbog toga što je molekularni biolog Gordan Lauc još uvijek član Znanstvenog savjeta Vlade, a izvijestila je i da je njezinom Časnom sudu podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski.

HLK je od premijera Andreja Plenkovića u srpnju tražila da smijeni Lauca koji, kako ističu, u javnim istupima uporno iznosi tvrdnje koje omalovažavaju opasnost od bolesti covid-19 te dovode u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti stanovništva.

"Nestručno javno tumačenje problema iz usko medicinskog područja što prof. Lauc sustavno čini, pri tome ne poštujući znanstveno dokazane činjenice, u javnom prostoru proizvodi zbrku, nejasnoće i zbunjuje građane. Njegovi istupi često su destruktivni po interes javnog zdravstva u Hrvatskoj i štete ostvarenju zajedničkog cilja – savladavanju pandemije", poručuju iz HLK.

Smatraju da iznošenje znanstveno neutemeljenih stavova o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dvojbene izjave te kontradiktorne preporuke građanima uvelike otežavaju postizanje visoke razine cijepljenosti te upozoravaju da, kada tako postupa član Znanstvenog savjeta Vlade, tada to postaje institucionalni problem.

'Lauc nije liječnik'

Upozoravaju i da Lauc, koji nije liječnik, u svojim istupima dijeli konkretne zdravstvene savjete građanima kao npr. o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti, naglašavaju iz HLK, kao ulazak u područje nadriliječništva.

Smatraju da bi razrješenjem Lauca iz Znanstvenog savjeta, Vlada jasno pokazala, ne samo ograđivanje, nego i osudu navedenog djelovanja, a Lauc u javnom istupanju više ne bi imao legitimitet člana Znanstvenog savjeta, dok sada "nastavlja sa svojim štetnim javnim istupima".

HLK se u priopćenju ogradio i od "neznanstvenih stavova pojedinih liječnika u javnosti", naglasivši da oni svojim "neodgovornim i nestručnim te neistinitim izjavama i tumačenjima jačaju antivaksersku retoriku i kod dijela građana potiču postojeće strahove i nedoumice vezano uz cijepljenje".

"Liječnička komora će, kao i do sada, djelovati sukladno svojim ovlastima prema takvim pojedincima i poduzimati mjere koje joj, sukladno zakonskim propisima i internim propisima, stoje na raspolaganju", poručuju iz HLK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2022 17:56