POČIVAO U MIRU

Od Zlatka Šešelja opraštaju se brojne kolege: ‘Izuzetan profesor, stručnjak i borac‘

Odlazak Zlatka Šešelja značajan je gubitak za hrvatsko obrazovanje i društvo u cjelini

Zlatko Šešelj

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Od profesora Zlatka Šešelja, koji je preminuo u noći na subotu, opraštaju se brojne kolege, nastavnici, bivši učenici i prijatelji.

Tomislav Reškovac, profesor filozofije u Privatnoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu:

Otišao je Zlatko Šešelj: kolega, drug, prijatelj, sugovornik. Teško bi bilo nabrojati čime nas je sve zadužio, po čemu ćemo ga pamtiti i zašto će nam nedostajati. Bio je nadasve hrabra osoba: zato mu je i život bio toliko bogat i ispunjen. Toliko smjelosti, toliko strasti, toliko znanja, toliko duha. Obilje koje nadmašuje jedan ljudski život i biva nesebično dijeljeno. I to će nam nedostajati.

Tamara Tvrtković, glavna urednica časopisa Latina et Graeca:

Zlatko Šešelj bio je moj nastavnik, kolega i prijatelj. Bio je izuzetan profesor, stručnjak i borac koji se beskompromisno zalagao za očuvanje klasične filologije u mnogobrojnim nepovoljnim prilikama za našu struku. Obilježio je moj životni i profesionalni put u mnogim pogledima pa sam tako kao veliku čast ali i odgovornost doživjela preuzimanje uredništva časopisa Latina&Graeca koji je on godinama uspješno vodio. Proslavili smo ove godine i 50. obljetnicu časopisa zajedno s njim: dalje ćemo nažalost morati bez njega, ali njegov duh i ideje uvijek će nas voditi i biti s nama.

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja:

Profesor Šešelj bio je poznato ime u pedagoškim krugovima, osoba koja je pokrenula jednu od prvih privatnih gimnazija u Hrvatskoj koja i danas uspješno radi. Što se tiče poučavanja, svakako je bio vrstan stručnjak, dobar poznavatelj sustava odgoja i obrazovanja, kao i cijenjeni pedagog. Njegovoj obitelji, prijateljima i kolegama izražavam iskrenu sućut.

Neven Budak, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci:

Moja suradnja sa Zlatkom Šešeljom nije bila vezana uz njegovu struku, nego uz obrazovnu politiku. Cijenim ga kao čovjeka koji je imao jasne i čvrste stavove, za koje se bio spreman boriti, iako to nije bilo bez posljedica. On nije bio samo pionir privatnog obrazovanja, kako ga se ponekad naziva, nego je prije svega bio dosljedan borac za kvalitetno obrazovanje. Velika je šteta da njegovi stavovi nisu naišli na razumijevanje političara, zbog čega se napokon i odmaknuo od politike.

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu:

Odlazak Zlatka Šešelja značajan je gubitak za hrvatsko obrazovanje i društvo u cjelini. Njegov rad pozitivno se odrazio na razvoj školstva, a ideje koje je promovirao prvo u javnoj Klasičnoj gimnaziji, pa u privatnoj Klasičnoj gimnaziji, utjecale su na generacije učenika, pa i na mene osobno kao njegovog bivšeg učenika. Inovacije u obrazovanju koje je prvo uvodio u svoju školu širile su se i u druge škole. Neke od tih ideja bile su inspiracija i za rješenja predložena u Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Njegov rad ostat će zabilježen svijetlim slovima u povijesti hrvatskog školstva.

Zvonimir Bošnjak, ravnatelj Privatne klasične gimnazije u Zagrebu:

Sve što je važno u radu jedne osobe jest da ima otvoren prostor, podršku starijeg kolege, njegov poticaj. To je ono što sam kao nastavnik i ravnatelj škole uspio dobiti od profesora Šešelja. U radu s profesorom Šešeljem, dobio sam mogućnost da istražujem struku, eksperimentiram, prihvatim dobre stvari, odbacim loše. Ono što ostaje, jest da od profesora Šešelja nisam to dobivao samo ja, već generacije profesora i učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:01