TRUD SE ISPLATI

ODABRANI NAJBOLJI MLADI POLJOPRIVREDNICI U HRVATSKOJ: Stručni žiri izabrao mladog Slavonca, a čitatelji Jutarnjeg Stipu iz Opuzena

 
 Goran Mehkek HANZA MEDIA

Dvadesetčetverogodišnji Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik. Odluka je to stručnog povjerenstva u okviru izbora najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, koji svake godine organizira Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, a medijski pokriva Jutarnji list.

"Ova nagrada mi jako puno znaci", poručio je Gašić nakon sto je proglašen za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika godine.
Gašić se bavi proizvodnjom sireva na OPG-u koji mu je, nakon sto je položio maturu, prepisao otac. Osim plakete, pripala mu je i nagrada od 15.000 kuna, koju dodjeljuje Erste bank. Nagrada mu je uručena na poljoprivrednoj konferenciji, koju danas u Muzeju Mimara organizira Jutarnji list. Gašić se u listopadu u Europskom parlamentu u Bruxellesu sudjelovati na izboru za najboljeg mladog europskog poljoprivrednika.

Na ovogodišnji je natječaj za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika pristiglo 26 prijava, od čega je u uzi izbor ušlo njih 10. Nagradu čitatelja Jutarnjeg lista dobio je Stipe Vuletić iz Opuzena.

Ovogodišnji izbor za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika treći je po redu koji organizira Petir, a drugi kojeg medijski pokriva Jutarnji list. Petir je u svom govoru istakla kako u Hrvatskoj, unatoč vrlo izazovnoj situaciji u poljoprivredi, postoje brojni mladi poljoprivrednici koji imaju viziju i volju za uspjehom na konkurentnom tržištu EU-a.

"Svi vi ste pravi pobjednici jer niste zatvorili vrata svojih očevih i kajčinih domova i otišli, nego ste ostali ovdje i pokazali da se u hrvatskoj poljoprivredi može uspjeti. Neka to bude motivacija i drugim mladima da ostanu u Hrvatskoj i bave se poljoprivredom", poručila je Petir.
Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić ocijenio je da primjeri mladih poljoprivrednika pokazuju da se od poljoprivrede i u Hrvatskoj može dobro živjeti, ako se radi na inovativnosti.

Sudionicima konferencije video vezom su se obratili i austrijska savezna ministrica održivog razvoja i turizma Elisabeth Koestinger, kao i europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan. Oboje je uvjereno da hrvatska poljoprivreda ima budućnost na jedinstvenom europskom tržištu, a posebno ih ohrabruju primjeri uspješnih mladih poljoprivrednika u našoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:19