KOLONA SJEĆANJA

Odana počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac na 77. obljetnicu proboja zatvorenika

Rano ujutro, 22. travnja 1945. godine posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora

Državni vrh u Jasenovcu

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" i polaganjem vijenaca, izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade te nacionalnih manjina i antifašista u petak su odala počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac, na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Rano ujutro, 22. travnja 1945. godine posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša.

Koncentracijski logor Jasenovac postojao je 1337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

image

Državni vrh u Jasenovcu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom te premijer Andrej Plenković s izaslanstvom položili su vijence podno spomenika, a vijence i cvijeće položili su i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista predvođeni Franjom Habulinom i bivšim hrvatskim predsjednikom u dva mandata Stjepanom Mesićem, Srpskog narodnog vijeća predvođeni Miloradom Pupovcem, Saveza Roma u RH "Kali Sara" predvođeni Veljkom Kajtazijem, kao i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak s načelnicom Jasenovca Marijom Mačković, ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac Ivo Pejaković te predstavnici preživjelih i članovi obitelji ubijenih logoraša.

image

Državni vrh u Jasenovcu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Komemoraciji su nazočili i počast žrtvama logora odala i izaslanstva 26 veleposlanstava u Hrvatskoj, međi njima i izraelskog, stranačka izaslanstva (HDZ, Socijaldemokrati, HSS, Radnička fronta, Fokus, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti) te izaslanstva institucija i nevladinih udruga.

U sklopu komemoracije koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, uz prigodni glazbeni program, čitani su ulomci iz svjedočanstva preživjelih zatočenika - Nikoline Šitin i Đorđa Miliše te predvođene molitve u ime pravoslavnih, katoličkih i islamskih vjernika.

Na obilježavanju nije bilo predstavnika židovske nacionalne manjine. Koordinacija židovskih općina najavila je da će u Jasenovcu biti idući tjedan, 28. travnja na Dan sjećanja na žrtve holokausta, a na današnjoj komemoraciji ne sudjeluju zbog nezadovoljstva jer vlast nije zabranila ustaško znakovlje.

image

Državni vrh u Jasenovcu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ovogodišnje obilježavanje održalo se u ozračju otvorenog sukoba između predsjednika države i premijera te u koloni nije bilo predsjednika Zorana Milanovića koji je počast žrtvama logora Jasenovca odao zasebno, položivši jutros podno spomenika ruže i kamenčiće.

Vijenac je jutros, također zasebno, podno spomenika položila i delegacija SDP-a predvođena predsjednikom stranke Peđom Grbinom, političke platforme "Možemo!" predvođene Sandrom Benčić i Uršom Raukar te Grada Zagreba, predvođene gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Premijer Plenković nakon komemoracije u Jasenovcu položit će vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica te zapaliti svijeću kod "Zida boli" u Romskom memorijalnom centru Uštica, nakon čega će se sastati sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 07:57