MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA

ODAŠILJAČI I VEZE OSNOVALI TVRTKU-KĆER U BIH SA SJEDIŠTEM U SARAJEVU Premijer Plenković dao podršku OiV-u na Mostarskom sajmu

 Jutarnji list

Odašiljači i veze i ove godine sudjeluju na međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, koji se održava od 10. do 14. travnja 2018. godine.

Prilikom posjeta sajmu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković iskazao je potporu direktoru OiV-a, Mati Botici u nastojanjima plasiranja stručnih znanja na tržište Bosne i Hercegovine.

Mostarski sajam je, po broju izlagača i posjetitelja, svakako najuspješnija sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. Zbog činjenice da je razina gospodarske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, upravo kao i njeno tržište, suviše mala da bi opravdala usko specijalizirane sajamske priredbe, to je mjesto gdje se sva postignuća pokažu na jednom mjestu.

Prepoznajući potencijal sudjelovanja na sajmu, OiV je BiH tržištu predstavio svoje najnovije multimedijske usluge OTT i HbbTV, uz standardnu ponudu satelitskog odašiljanja, TV Playout-a i prijenosa podataka velikim brzinama te savjetodavne usluge utemeljene na iskustvu pružanja cjelovitih usluga odašiljanja televizijskih i radijskih programa (DVB-T,DVB-T2, FM, DAB+).

Među ostalim, Odašiljači i veze osnovali su tvrtku kćer – Odašiljači i veze BH sa sjedištem u Sarajevu, a koja je zaslužna za provođenje prve faze digitalizacije zemaljske televizije u BiH.

Sa samim projektom se krenulo po provedbi međunarodnog javnog natječaja, a za koji su OiV BH potpisali ugovor o prvoj fazi digitalizacije zemaljske televizije u BiH 21. ožujka 2014. godine s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH. Ugovor je bio vrijedan oko 3,4 mil. EUR, a obuhvatio je sljedeće:

- isporuku i montažu procesne opreme (Headend) u tri produkcijska centra: Sarajevo, Banja Luka i Mostar;

- isporuku i montažu opreme digitalnih mikrovalnih veza i povezivanje 21 lokacije po cijeloj BiH, što uključuje 3 navedena produkcijska centra, 5 Informativno-tehničkih centara (Tuzla, Zenica, Istočno Sarajevo, Brčko i Bijeljina), a ostalo su odašiljački objekti;

- isporuku i montažu digitalnih televizijskih odašiljača (DVB-T, MPEG-4) i antenskih sustava za šest lokacija na području Sarajeva (Hum, Trebević), Banja Luke (RTV dom RTRS, Kozara-Lisina) i Mostara (Fortica, Planinica);

- isporuku mjernih instrumenata;

- puštanje u rad kompletnog navedenog sustava.

Isporuka i montaža opreme na lokacijama BHRT-a realizirana je do listopada 2014. godine. S projektom je nastavljeno u jesen 2015. i proljeće/ljeto 2016. godine montažama na lokacijama RTRS-a. Cjelokupan sustav je svečano pušten u rad 14. listopada 2016., što je obilježeno puštanjem u rad testnog digitalnog televizijskog signala.

Ono što u narednom periodu slijedi jest provođenje 2. i 3. faze digitalizacije Bosne i Hercegovine kojom bi se digitalni televizijski signal osigurao i za stanovnike koji nisu bili uključeni u 1. fazi.

OiV je svojim sudjelovanjem na Mostarskom sajmu još jednom pokazao svoje potencijale, vrijednosti i uspjehe koji govore sami za sebe, što na domaćem, što na inozemnom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:12