ŽRTVA NASILJA

Odbačena kaznena prijava protiv bivšeg partnera SDP-ovca Hajdukovića: ‘Oni nisu bili obitelj‘

DORH je ustvrdio da SDP-ovac i Tomislav Mikulin nisu bili obitelj, niti su živjeli u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici
Domagoj Hajduković
 Damjan Tadić/CROPIX

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a, nije doživio obiteljsko nasilje od svog bivšeg partnera i stranačkog kolege Tomislava Mikulina, koji ga je fizički napao 7. lipnja 2020. godine u Osijeku, jer njih dvojica nisu bili obitelj, niti su živjeli u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici što su pokazali izvidi koje je provelo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Ono je, naime, odbacilo kaznenu prijavu PU osječko-baranjske koja je Mikulina teretila za kazneno djelo nasilja u obitelji, ali i kazneno djelo tjelesne ozljede. Nakon što su obavljeni izvidi te razgovori s obojicom aktera, tužiteljstvo je zaključilo da u fizičkom napadu Mikulina na Hajdukovića nema osnovane sumnje za kazneni progon ni zbog nanošenja tjelesne ozljede, ni za nasilje u obitelji.

Nakon svega može se izvući zaključak da je osječka policija svojim priopćenjem o ovom događaju i kaznenim prijavama koje je podnijela protiv Mikulina otkrila i njega i Hajdukovića. Naime, hrvatskoj javnosti sve dotad nije bilo poznato da je osječki SDP-ovac pripadnik gay populacije jer on nije smatrao da je to činjenica koja bi trebala biti javno poznata, što je s obzirom na još uvijek nazadne poglede u hrvatskom društvu spram gay populacije na neki način bilo i razumljivo. No nakon što je na takav način otkrivena, Hajduković je javno obznanio svoju seksualnu orijentaciju. Danas o tom događaju, kao i onome što je uslijedilo, ne želi pričati.

- Dobio sam službenu obavijest da je kaznena prijava odbačena, ali iskreno, ne želim ništa oko toga komentirati. Sve što sam o tome trebao i želio reći, rekao sam u Državnom odvjetništvu i to je za mene završena priča - rekao nam je SDP-ov zastupnik.

Što se sve pak događalo prije tog kobnog fizičkog napada, uglavnom je ostalo nepoznato. Hajduković je nakon toga izjavio kako je njihova veza bila predana, ali i ispunjena usponima i padovima. No kako neslužbeno doznajemo, obojica su u istrazi negirali da su živjeli u bilo kakvoj zajednici, zbog čega je prijava i odbačena, a ozljede koje je Hajduković pritom pretrpio nisu bile takve težine da bi zahtijevale kazneni progon.

Kako je protiv Mikulina podnesena kaznena prijava, mogućnost da on bude kažnjen po Prekršajnom zakonu za remećenje javnog reda i mira ili slično time je propala. Prema našim informacijama, Mikulin je posljednjih mjesec dana prije incidenta, istina, stanovao kod Hajdukovića, što bi mogao biti razlog zbog kojeg je policija išla s prijavom za obiteljsko nasilje. Međutim, razlog za to, kako su obojica ustvrdili, nije bio početak zajedničkog života.

Za ono što je policija stavila Mikulinu na teret predviđene su zatvorske kazne u trajanju od jedne do tri godine za oba kaznena djela. Mikulin je u vrijeme incidenta bio voditelj Ureda tadašnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, a nakon incidenta isključen je iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:37