TRAKAVICA JE GOTOVA

Odbačena optužnica protiv Hrvata u Zambiji, moraju napustiti zemlju u roku od 48 sati!

Sudac u Ndoli Dominic Makalicha jutros ‘prekinuo slučaj‘

Hrvati u Zambiji mogu ići kući

 Marko Miscevic/Cropix

Kako su prvo javili mediji iz Zambije, osmero hrvatskih posvojitelja, kojima se sudilo za trgovinu ljudima, može ići kući nakon što je sud prekinuo postupak.

"Hrvati slobodni ići kući!", objavio je portal Kalemba.

"Osam Hrvata optuženih za trgovinu djecom oslobođeno je od strane suda u Ndoli", naveli su uz napomenu da je sudac u Ndoli Dominic Makalicha jutros "prekinuo postupak".

Informaciju je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Nadležni sud u Ndoli odbacio je danas optužnicu protiv hrvatskih državljana. U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć. Podsjećamo kako je hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.

S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Usto, intenzivno se komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice", objavili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Zambijski mediji: Postupak je prekinut

Portal Mwebantu je objavio kako se ne radi o oslobađajućoj presudi, već o prekidu postupka. Pritom navode kako se to dogodilo nakon što je država podnijela zahtjev za ukidanje predmeta po članu 88 (a) Zakonika o kaznenom postupku poglavlje 87 Zambije.

U Zakonu o kaznenom postupku, kako piše u tom odjeljku, svaki javni tužitelj, u bilo kojem suđenju na nižem sudu, može, uz suglasnost suda ili po uputama glavnog državnog odvjetnik, u bilo koje vrijeme prije izricanja presude, odustati od kaznenog progona.

"I nakon takvog povlačenja optužnice, ako je učinjeno prije nego što je optužena osoba pozvana da iznese svoju obranu, ona će biti otpuštena, ali takvo otpuštanje optužene osobe neće predstavljati prepreku za kasniji postupak protiv nje na temelju istih činjenica", piše u zambijskom Zakonu o kaznenom postupku.

Zahtjev za prekid podnesen je, dodaju, preko odvjetnika Mahape Libakenija.

"Sudac Dominic Makalicha, koji je odobrio zahtjev za donošenje odluke, upozorio je da prekid nije oslobađajuća presuda: Podsjećam da to nije oslobađajuća presuda, već otpuštanje, kazao je."

Četiri hrvatska para uhićena su 7. prosinca 2022. u Međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli dok su pokušali napustiti zemlju s četvero djece koju su posvojili iz DR Konga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:00