UPRAVNI SUD U SPLITU ODLUČIO

Odbačena tužba Auro Domusa protiv Dubrovačko-neretvanske županije zbog odbijene žalbe na rješenje o uklanjanju bankomata iz povijesne jezgre

 Božo Radić / HANZA MEDIA

Upravni sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu tvrtke Auro Domus protiv Dubrovačko-neretvanske županije, koja je odbila njihovu žalbu na gradsko rješenje o uklanjanju bankomata iz povijesne jezgre, objavio je u petak Grad Dubrovnik.

U obrazloženju presude donosene 28. travnja navodi se da rješenjem, kojim je tužitelju naloženo uklanjanje bankomata postavljenog bez potrebnog odobrenja nadležnog tijela, nije povrijeđen zakon na štetu tužitelja.

"Rješenjem Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 30. listopada 2019. već je odbijen prijedlog za obustavom izvršenja Odluke o komunalnom redu, a kojom je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri", ističe se u obrazloženju.

Iz Grada Dubrovnika istaknuli su kako se "još jednom pokazala zakonska ispravnost postupanja Grada Dubrovnika pri provedbi Odluke o komunalnom redu u postupku uklanjanja bankomata postavljenih unutar zaštićene povijesne jezgre bez valjanih odobrenja".

Prvostupanjskim rješenjem gradskog komunalnog odjela iz srpnja 2019. utvrđeno je kako je Auro Domus na otvoru zgrade u ulici Prijeko postavio bankomat bez suglasnosti ili odobrenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela u Dubrovniku te mu je naređeno da ukloni bankomat u roku od 30 dana.

To su u Auro Domusu i učinili, želeći izbjeći i novčane kazne, ali su se žalili Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Županijski upravni odjel za komunalne poslove i zaštitu okoliša 19. prosinca 2019. u upravnom je postupku odbio žalbu Auro Domusa pa su iz Auro Domusa protiv Dubrovačko-neretvanske županije podnijeli tužbu pred Upravnim sudom u Splitu, tražeći poništenje rješenja.

Upravni sud u Splitu potvrdio je ispravnost postupanja Grada Dubrovnika i presudio odbacivši zahtjev Auro Domusa kao neosnovan.

Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata. Iz povijesne jezgre uklonjena su sva 24 nezakonito postavljena bankomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:43