U EKSPRESNOM ROKU

Odbijena žalba tvrtke koja se javila na natječaj za izvedbu radova obnove Banskih dvora

U obrazloženju Državna komisija žalbu odbacuje jer je ocijenjeno da je žalitelj za jedan dan zakasnio s podnošenjem žalbe

Banski dvori 

 Boris Kovacev/CROPIX

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u ekspresnom roku od samo pet radnih dana odbacila je žalbu tvrtke Dutchina Agro Tech Incubation Center B.V. iz Den Haaga na natječaj za izradu projektno tehničke dokumentacije i izvedbu radova cjelovite obnove Banskih dvora.

Odvjetnica nizozemske tvrtke Martina Perenčević žalbu je podnijela 4.siječnja, a Državna komisija već 10. siječnja donijela je odluku o odbacivanju žalbe. U obrazloženju Državna komisija žalbu odbacuje jer je ocijenjeno da je žalitelj za jedan dan zakasnio s podnošenjem žalbe. Naime, rok za žalbu bio je deset dana i prema Državnoj komisiji, žalba je trebala biti predana najkasnije 3. siječnja ove godine.

Pojašnjava se da je dokumentacija o nabavi objavljena 16. studenoga 2021., a njezine izmjene 22. prosinca prošle godine te je sukladno tome rok za podnošenje žalbe istekao 26. studenoga 2021., odnosno 3. siječnja 2022. u odnosu na izmijenjenu dokumentaciju. S obzirom da žalitelj osporava dijelove izmijenjene dokumentacije objavljene 26. prosinca, krajnji rok za podnošenje žalbe bio je 3. siječnja, a prema pečatu na omotnici, žalba je u poštu predana 4. siječnja. Stoga su je u Državnoj komisiji odbacili.

Nizozemska kompanija sad može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom u roku od 30 dana od isteka osam dana od objave odluke DKOM-a na njihovim stranicama.

Iako žalbeni postupak još nije u potpunosti završen, u Banskim dvorima ipak mogu odahnuti jer će se postupak natječaja ipak moći nastaviti. Naime, ova žalba mogla je drastično usporiti proces obnove Banskih dvora koja se sa 61,5 milijuna kuna sufinancira iz Fonda solidarnosti Europske unije, a novac se mora potrošiti do kraja lipnja.

Procijenjena vrijednost radova na natječaju je 155,1 milijun kuna, a prema navedenome u dokumentaciji, "cilj projekta je konstrukcijska i cjelovita obnova zgrade Vlade RH te racionalizacija korištenja prostora i poboljšanje uvjeta za rad, uključujući rekonstrukciju i prenamjenu postojećeg tavanskog prostora. Također je jedan od ciljeva projektiranje i izvedba novih učinkovitijih elektro i strojarskih instalacija u zgradi kao i primjena svih energetski učinkovitih metoda i tehnologija prilikom izrade projektno tehničke dokumentacije i posljedično radova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:12