RADIMIR ČAČIĆ

‘Odbijenica Ministarstva o pomilovanju Perkovića i Mustača očekivana. Milanović? Ne znam što će učiniti‘

‘Moj stav je od početka bio da zadnji koji o tome se treba izjašnjavati u pokušaju da peru svoju prošlost su HDZ i SDP‘

Radimir Čačić

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik stranke Reformisti Radimir Čačić izjavio je uoči koalicijskog sastanka u četvrtak da je preporuka ministra pravosuđa Ivana Malenice da predsjednik RH odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača očekivana, dodavši da ne zna što bi predsjednik mogao odlučiti.

Ministar Malenica predložio je u četvrtak Uredu predsjednika da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe osuđenih zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

"Očekivano. Očekivala se jedna takva odbijenica, argumentacija je, sasvim svejedno, moglo se naći i za jednu i za drugu. Politička odluka je takva. Moj stav je od početka bio da zadnji koji o tome se treba izjašnjavati u pokušaju da peru svoju prošlost su HDZ i SDP", rekao je Čačić novinarima uoči sastanka vladajuće koalicije.

Dodaje da ne zna što može očekivati od predsjednika Milanovića, no ističe, da je na njegovom mjestu, da bi ozbiljno razmislio o tome.

"Puno je ljudskih argumenata i cijeli niz argumenata koje je iznosio Gotovina da se o tome razmišlja, u ovoj situaciji morat će ozbiljno odlučiti između svojih izjava jučer i postupaka sutra", kazao je Čačić.

Na upit bi li bilo licemjerno od predsjednika da pomiluje Perkovića i Mustaća, a ostala pomilovanja odbije, Čačić kaže da to ne funkcionira tako.

"Taj institut ima svoju svrhu, nije bez razloga, mislim da je kriva bila odluka predsjednika, načelno", ističe Čačić.

O optužnicama iz Srbije za ratne zločine kaže da su one dio političke igre koja se vodi.

"Mi ne možemo 'a priori' odbacivati krivicu, jer ta činjenica da optužnice dolaze iz Srbije ni ne znači da je netko nevin ili kriv. Ako je netko kriv, onda zaista mi moramo poduzeti pravni postupak ovdje i osuditi svaku vrstu ratnog zločina. Međutim iz svega ovoga što sam vidio, ovdje o tome nema ni riječi", kazao je Čačić.

Dodaje da, bez obzira tko otvori temu ratnih zločina, Hrvatska mora na to reagirati.

"Naravno, ne na način kako je to otvorio Banožić u slučaju Selak. Optužiti ratnog heroja zbog svojih malih sitnih političkih interesa za ratni zločin, e to je malo previše za ministra obrane", zaključio je Čačić.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac također je komentirao preporuku Ministarstva pravosuđa, kazavši da je ona očekivana, ali da je sve ionako u rukama predsjednika Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 16:52