DRAMA NA PEDIJATRIJI

Odbili bez PCR testa pregledati dijete koje kašlje: Pisala sam prijavu, puna mi je kapa toga što se događa!

Ogorčena majka podijelila je svoje iskustvo na društvenim mrežama, nakon čega su se javili i drugi koji su se našli u sličnoj situaciji

Dubrovački Dom zdravlja

 Niksa Duper/Cropix

Jedna dubrovačka mama ostala je zatečena kada joj je pedijatrica odbila bez PCR testa pregledati dijete staro tri i pol godine. Dijete je kašljalo i nepuni dan imalo temperaturu, ali nisku. Telefonom je nazvala pedijatrijsku ordinaciju, želeći se dogovoriti kada je najbolje dovesti ga, jer nije htjela dijete koje kašlje dovoditi u čekaonicu baš zbog ostalih mališana koji su došli na pregled. No, dočekao ju je hladan tuš. Sestra je doktorici prenijela sve što je rekla i kroz slušalicu je čula pedijatricu koja tek kratko poručuje – PCR.

- I to je bilo to. Dakle, to je bilo poslijepodne, sestra mi je poslala uputnicu za PCR za ujutro, dok bi stigli rezultati ja bi tek preksutra, ujutro ili popodne, ovisi o smjeni pedijatrice, mogla dovesti dijete na pregled. Znači, dva dana iza! Da je i najveća glupost u dva dana može biti problem, a kamoli kad je nešto teže. A što, dijete kašlje pa odmah PCR?! Pa sva mala djeca kašlju, preslušaš treba li ili ne treba inhalirat, treba li kakav lijek. Pa baš zato što kašlje sam zvala na telefon misleći pitati kad ću doći, da ga ne dovodim u punu čekaonicu radi druge djece. Katastrofa. Nisam htjela čekati dva dana do pregleda i iduće jutro sam pošla u druge pedijatrice, primila me žena bez problema i djetetu prepisala lijek za kašalj – priča ova ogorčena majka za Dubrovački vjesnik i dodaje:

- Doktorica nije pitala 'jeste li bili u kontaktu s nekim tko ima koronu', bilo što da je pitala kako bi otklonila sumnju da je to korona. Ne, samo je rekla PCR. I to sestri s kojom sam pričala na telefon, pa je sestra meni prenijela.

Podijelila je svoje iskustvo i putem društvenih mreža. Komentirale su i druge mame koje su se s mališanima našle u sličnim situacijama kod nekih pedijatrica.

- Pisala sam prijavu HZZO-u, baš me jedna mama upozorila na to, jer puna nam je kapa toga što se događa, a ne prijavljuje se. Mislim da je ovo prešlo svaku granicu. Primarna zdravstvena zaštita mora biti dostupna svima bez ikakvih ograničenja , a kad se ista odnosi na djecu, tu nema pitanja, a kamoli PCR testova i čekanja rezultata i smjena liječnika - kazala je ova majka.

Testiranje na COVID-19 nije uvjet

No iz Doma zdravlja Dubrovnik i Opće bolnice javljaju kako testiranje na COVID-19 nije uvjet za pedijatrijski pregled febrilne djece i kako iz Ministarstva zdravstva, Stožera civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo ili uprava ovih zdravstvenih ustanova, nikada nije upućena takva preporuka da se djecu prije pregleda prvo šalje na PCR testiranje.

- Ne, ne i ne, to nikako nije preporuka! Svako dijete mora biti primljeno na pregled. Provjerio sam prije 15-ak dana, u pedijatrijskim ordinacijama Doma zdravlja Dubrovnik nitko nije vratio dijete zbog toga što nije imalo PCR test – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Prim. dr. Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije OB Dubrovnik ističe kako ni u bolnici nema uvjetovanja pregleda akutno bolesnog djeteta PCR testom.

- To nije preporuka niti je praksa. Moraš dijete pregledati, vidjeti što mu je, uostalom gdje će napraviti PCR? Ne može se pregled uvjetovati testom. Takva preporuka nije došla iz državne ni lokalne institucije, od ministra, ravnatelja, Zavoda za javno zdravstvo niti mene kao šefa službe, jer je to apsurd. PCR test tražimo samo kad dijete legne u bolnicu i za djecu stariju od sedam godina koja dolaze na spirometriju. Dakle, PCR se ne traži za pregled, nego dijagnostiku u ovom slučaju, jer imamo samo jedan spirometar u koji pušu sva djeca i stoga se želi ukloniti rizik. To su moji kroničari s kojima imam dobru komunikaciju i oni to znaju unaprijed – rekla je prim. dr. Radonić za Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:36