PREGOVORI

'ODBIT ĆEMO VLADIN PRIJEDLOG' Članovi sindikat 'Preporod' velikom većinom izjasnili su se protiv suspenzije povećanja osnovice plaće

Željko Stipić
 Davor Pongračić / CROPIX

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" izvijestili su u srijedu da se gotovo 75 posto njihova članstva izjasnilo protiv Vladina prijedloga o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplate regresa.

"Preporod" je proveo izjašnjavanje 25. i 26. svibnja u 389 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima organizirano djeluje, uoči pregovora o prihvaćanju Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Prema dosad pristiglim podacima iz 313 škola, 74.54 posto članstva odbilo je, a 25.09 posto prihvatilo prijedlog Vlade Republike Hrvatske o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplati ovogodišnjeg regresa putem CRO kartice (0.38 posto nevažećih listića).

Od onih koji su pristupili izjašnjavanju, 1270 članova izjasnio za prihvaćanje prijedloga Vlade, dok je 3673 članova ponudu Vlade odbilo, izvijestili su iz "Preporoda".

Sukladno rezultatu provedenog izjašnjavanja, najavili su, predstavnik "Preporoda" će na današnjem sastanku odbiti prijedlog Vlade.

"Hoće li prijedlog Vlade biti prihvaćen znat ćemo danas nakon što saznamo rezultate izjašnjavanja i očitovanja tijela iz svih 11 reprezentativnih sindikata u javnim službama", rekao je predsjednik "Preporoda" Željko Stipić.

Pregovori između pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi nastavljeni su danas u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Pregovori će se održati kroz tri odvojena sastanka - s predstavnicima sindikata javnih službi; s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama i s predstavnicima državnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:51