IZA REŠETAKA

Odbjegli osječki poduzetnik Drago Tadić uhićen na granici s BiH i doveden na osječki sud

Tadić je, u listopadu 2018. pobjegao u BiH, nakon što je pravomoćno osuđen u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda
Drago Tadić
 Bruno Konjevic/Cropix

Osječki poduzetnik Drago Tadić, koji je u listopadu 2018. pobjegao u BiH, uhićen je u utorak na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske te je doveden u osječki zatvor, a u srijedu mu je na osječkom Županijskom sudu počelo suđenje za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tadić je, u listopadu 2018. pobjegao u BiH, nakon što je pravomoćno osuđen u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine.

U ožujku 2019. protiv Tadića, kao bivšeg predsjednika uprave tvrtke "Osijek Koteks" i austrijskog državljanina Dietmara Aluta-Oltyana, predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, podignuta je optužnica zbog sumnji da su zlouporabama tvrtku oštetili za više od 15 milijuna kuna.

S obzirom da je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu za Tadićem je raspisana tjeralica te Europski uhidbeni nalog, a odlukom izvanraspravnog vijeća osječkog suda, određen mu je istražni zatvor. Osječki Županijski sud izvijestio je da je Tadić uhićen u utorak na graničnom prijelazu temeljem ranije tjeralice, a policija ga je potom prepratila u osječki zatvor gdje se sada nalazi i ima status istražnog zatvorenika.

Nakon čitanja optužnice oba okrivljenika izjasnila su se da se ne smatraju krivima za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a optuženi Dietmar Alute - Oltyan je putem tumača iznio svoju obranu.

Raspravno vijeće osječkog suda u srijedu je odbilo prijedlog Tadića i njegova branitelja za ukidanjem istražnog zatvora te zakazalo nove rasprave za 19. i 20. listopada te za 16. studenoga 2020.

U ovom slučaju Tadića se tereti da je u ime i za račun "Osijek Koteksa", uz suglasnost drugookrivljenog Dietmara Aluta-Oltyana zaključio štetni ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sa zadarskom tvrtkom "Busišta dva".

Tim se ugovorom "Osijek Koteks" zadarskoj tvrtki obvezao plaćati fiksni iznos od 900 tisuća eura godišnje na ime troškova zakupa nekretnine drobiličnog postrojenja i troškova naknade za plaćanje koncesije, iako su bili svjesni da je tržišna vrijednost znatno manja.

Tereti ih se da je, umjesto tržišne vrijednosti zakupa nekretnine, drobiličnog postrojenja i troškova naknade za plaćanje koncesije u iznosu od ukupno 5,87 milijuna kuna, ugovorenim zaduženjima zadarskoj tvrtki plaćeno 21,6 milijuna kuna i tako joj, na štetu "Osijek Koteksa", pribavljena nepripadna imovinska korist od 15,7 milijuna kuna.

U aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda Tadić je 2013. nepravomoćno, a 2017. pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Uz njega se za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila presuda Glavašu, sudilo i bivšem saborskom zastupniku Ivanu Drmiću, bivšoj glavnoj urednici "Glasa Slavonije" Sanji Marketić, poduzetniku Srećku Jurišiću te Tadićevoj supruzi Božici Tadić-Ćavar, koji su se nagodili s Uskokom te dobili uvjetne kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:40