SRETNO, DJEVOJKE

Odbojkašice u Kopačkom ritu prije SP-a šalju poruku o očuvanju prirode: ‘Ova oaza dala nam je mir‘

Više od mjesec dana reprezentativke su boravile u Slavoniji, gdje su u Osijeku izborile plasman na Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj

Odbojkašice u šetnji šumom Tikveš

 Marko Mrkonjic/CROPIX

Više od mjesec dana hrvatske su odbojkaške reprezentativke u Slavoniji boravile na pripremama, ali i igrale utakmice te se tako plasirale na Europsko prvenstvo. S Osijekom su se pozdravile na najljepši mogući način. Iz obližnjeg Parka prirode Kopački rit šalju poruku o važnosti očuvanja te brige za prirodu.

Intenzitet poplava

"Posljednje slobodne trenutke u Slavoniji, nakon napornih priprema, odlučile smo provesti u Kopačkom ritu. Mi Slavonke, s čuvarima prirode, kolegicama smo pokazale ovo veliko prirodno bogatstvo u ovom dijelu Europe. Ova oaza dala nam je toliko potreban mir i dodatnu koncentraciju za Svjetsko prvenstvo koje nas očekuje ovog tjedna", otkrila je Mika Grbavica.

image

Mika Grbavica

Marko Mrkonjic/CROPIX

Kopački rit jedno je od najvažnijih poplavnih područja u Europi koje predstavlja jedinstvenu unutarnju deltu velike rijeke. Smješten je točno na sredini toka Dunava, u kutu koji čini s pritokom Dravom te se stoga često naziva srcem Dunava. Izgled cjelokupnog prostora ovisi o intenzitetu poplava, pa tako dijelovi kopna i voda mijenjaju svoj oblik ovisno o količini nadošle vode.

Područje Kopačkog rita pruža optimalne životne uvjete i omogućuje opstanak mnogobrojnim biološkim vrstama, od kojih su neke ugrožene na europskoj, ali i svjetskoj razini.

U močvarnim staništima

"Fascinantan je podatak da u ovom prirodnom rezervatu boravi više od 300 vrsta ptica. Neke od njih smo vidjele i na prvu zavoljele. Kad vidite sve ovo, zapitate se činimo li svi dovoljno kako bismo očuvali našu prirodu. Apeliram na sve ovim putem da razmisle o svakoj svojoj akciji koja ide na štetu očuvanju prirode prije nego što bude kasno", govori Riječanka Natalia Tomić, a uz nju i Miku su u Parku bile Josipa Marković, Dijana Karatović te Lea Deak.

image

Lea Deak

Marko Mrkonjic/CROPIX

Zbog bogatstva životinjskog svijeta južni dio Parka proglašen je Posebnim zoološkim rezervatom, a zbog važnosti Kopačkog rita kao močvarnog staništa i obitavališta velikog broja ptica 1993. godine uvršten je na popis vlažnih staništa od međunarodnog značaja Konvencije o zaštiti vlažnih staništa. Kopački rit je riznica biološke raznolikosti, a dosad je u njemu zabilježeno više od 2700 bioloških vrsta. Park je najpoznatiji po velikom broju vrsta ptica, od kojih se oko 140 redovito ili povremeno gnijezdi u ritu. Na ovom području gnijezdi se i orao štekavac, simbol Parka prirode.

Park je i najveće mrijestilište slatkovodne ribe ovog dijela Dunavskog sliva, a nepregledni trščaci, bare i šume pružaju idealne uvjete mnogim vrstama sisavaca: običnom jelenu, srni, divljim svinjama i drugim.

Put u Istanbul

Nakon Slavonije, naše su reprezentativke nekoliko dana boravile u Istanbulu. Hrvatska 23. rujna otvara 19. FIVB Svjetsko prvenstvo u nizozemskom Arnhremu u 18 sati u utakmici s Poljskom. Prvenstvo se u Poljskoj i Nizozemskoj igra od 23. rujna do 15. listopada. Uz Hrvatsku, u Grupi B su Poljska, Turska, Dominikanska Republika, Južna Koreja i Tajland.

image

Natalia Tomić

Marko Mrkonjic/CROPIX

Posljednje fotografije za uspomenu odbojkašice su napravile u sjevernom dijelu Parka, gdje je smješten kompleks dvoraca Tikveš, izgrađen početkom 20. stoljeća. Kompleks je danas obnovljen i prenamijenjen u suvremeni multimedijalni i interaktivni prirodoslovni postav, koji također donosi priče o povijesti Kopačkog rita i Baranje.

Hrvatska nakon Poljske u skupini B igra 28. rujna u 14 sati protiv Tajlanda, 29. rujna u 17.30 protiv Turske te 1. listopada u 17.30 sati protiv Koreje. Na pripremama za Svjetsko prvenstvo su: Klara Perić, Samanta Fabris, Lea Deak, Mika Grbavica, Lucija Mlinar, Laura Miloš, Dijana Karatović, Josipa Marković, Beta Dumančić, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan, Natalia Tomić i Izabela Štimac. Izbornik reprezentacije je Ferhat Akbas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 10:29