TEMATSKA SJEDNICA

Odbor: Nedostatno financiranje organizacija koje štite žrtve nasilja

Neva Tolle
 CROPIX

Osnažen je zakonodavni okvir za zaštitu od nasilja u obitelji, no i dalje je veliki problem nedostatno financiranje organizacija civilnoga društva koje štite žrtve takvoga nasilja, rečeno je u četvrtak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Tematska sjednica posvećena sigurnim kućama održana je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

"Nama trebaju dostatna i pravovremena sredstva za rad", rekla je koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle, apelirajući da se udrugama civilnog društva koje rade životno važne poslove, kao što su autonomne kuće i skloništa, zajamči kontinuirano i dostatno financiranje.

Osvrćući se na 30 godina rada te kuće, naglasila je kako ne bi mogla opstati bez privatnih donatora, volontera i altruizma.

O važnosti psiho-socijalne podrške žrtvama, ali i nedostatnom financiranju govorila je ravnateljica Doma za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja Duga Željka Barić. Rad s osobama koje su bile izložene dugogodišnjoj traumi i nasilju u obitelji dugoročan je i težak, a često nema novca ni mjesta za pružanje zaštite takvim osobama.

"Samo u 'Dugi'", rekla je, "jednomjesečni smještaj po ženi iznosi 4.900 kuna, u domu rade dvije socijalne radnice, psiholog, pravnica, postoje pasivna i aktivna dežurstva, angažirani su i zaštitari i potrebna tehnička zaštita tako da bi za financiranje takvih mjesta trebalo izdvajati tri puta više nego sada.

Voditeljica skloništa Centra za žene Adela iz Siska Senka Filipović skrenula je pozornost na lošu koordinaciju između centara socijalne skrbi i pravosudnih tijela, posebno kad se ustrajava na komunikaciji djeteta žrtve nasilja s oba roditelja, a dijete na to još nije spremno. Spomenula je problem administrativnih prepreka u stambenom zbrinjavanju žena koje se ne žele vratiti u mjesto u kojem su postale žrtve nasilja.

U raspravi je istaknuto kako treba senzibilizirati lokalne zajednice da djeluju u sinergiji s državom i iz proračuna izdvoje dovoljno novca za funkcioniranje mehanizama za zaštitu i pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja.

Na tematskoj sjednici sudjelovale su predstavnice ministarstva rada, pravosuđa, unutarnjih poslova, za demografiju, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, predstavnice organizacija civilnog društva koje štite žrtve obiteljskog nasilja, izvijestio je Hrvatski sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:19