KRUCIJALNO PITANJE

Odbor traži od Vlade izvješće o ilegalnim migracijama: ‘Plenković ne želi pomoć Fontexa jer bi ispao nesposoban‘

‘Očito je Vlada u velikim neprilikama s obzirom da je hrvatska granica propusna kao švicarski sir‘, ustvrdio je Grmoja na sjednici

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost donio je u četvrtak zaključak kojim obvezuje Vladu da u roku od 15 dana podnese Saboru izvješće o stanju ilegalnih migracija na području Hrvatske od ulaska u šengen, a o kojem bi se potom raspravljalo na plenarnoj sjednici.

Time se ispravlja poslovnička pogreška zbog koje izvješće MUP-a o ilegalnim migracijama, temeljem ranijeg zaključka Odbora, nije uvršteno na dnevni red rasprave plenarne sjednice.

Pitanje ilegalnih migracija je jedno od krucijalnih pitanja i zaslužuje raspravu na plenarnoj sjednici, istaknuo je nakon sjednice predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Dodao je kako je demokracija skup pravila i procedura i ako se želi neka točka uvrstiti na dnevni red plenarne sjednice onda se pokušava naći kompromis sukladno Poslovniku.

Nikola Grmoja (Most) smatra raniji zaključak Odbora o raspravi izvješća MUP-a na plenarnoj sjednici ispravnim i da nema potrebe donositi isti zaključak.

„Očito je Vlada u velikim neprilikama s obzirom da je hrvatska granica propusna kao švicarski sir, da su Italija i Slovenije suspendirale šengen jer ilegalni miganti ulaze preko Hrvatske”, ustvrdio je Grmoja na sjednici.

Tvrdi da premijer Andrej Plenković ne želi pomoć Frontexa jer bi ispao nesposoban, a ni vojsku na granici jer bi pred europskim birokratima doveo u pitanje „svoje europsko uljuđeno lice”.

Potpredsjednik Odbora Mario Kapulica (HDZ) odbacio je tvrdnju da je Vlada u velikim problemima te pojasnio kako ne želi Frontex na hrvatskoj granici već na strani Bosne i Hercegovine, od kuda dolazi najveći problem, čime bi se olakšao posao hrvatskim policajcima.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalu sigurnost na prijedlog HDZ-a jednoglasno je donio i zaključak kojim poziva Ministarstvo pravosuđa i uprave da mu dostavi podatke o broju osoba protiv kojih su pokrenuti postupci za kaznena djela krijumčarenja ljudi, sankcijama i relevantnoj sudskoj praksi .

„Od MUP-a čuli smo da je uhićeno 6000 krijumčara ljudima, samo u ovoj godini 1070, a mi ne znamo što je s njima, kako se tretiraju, jesu li sankcionirani, te postoje li među njima recidivisti”, rekao je Kapulica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:28