OPORBA GLASALA PROTIV

Odbor za financije podržao proračun, Linić poručio: Mirovinski sustav generira deficit, trebat će nam 10 GODINA da ga uskladimo

Proračunom su planirani rashodi u iznosu od 118,84 milijardi, a prihodi od 108,95 milijardi kuna
 Matić/CROPIX

Saborski Odbor za financije i proračun sa osam glasova za i četiri protiv podržali su Vladin prijedlog proračuna kojim su planirani rashodi u iznosu od 118,84 milijardi, prihodi od 108,95 milijardi kuna i 9,9 milijardi kuna deficita. Očekivano, oporba, odnosno HDZ i HGS bili su protiv, a ministar financija Slavko Linić kao glavni problem proračuna, odnosno deficita od 9,9 milijardi kuna - mirovine. Mirovinski sustav, kazao je, nije uravnotežen i generira deficit. A stanje je toliko loše da će za rješavanje problema trebati barem osam do deset godina. No, mirovine će se nakon dvije godine opet usklađivati dva puta godišnje, i samo u ožujku, na tome će mirovine porasti za oko jedan posto. Upravo je to, u situaciji u kojoj se zemlja nalazi, trn u oku bivše ministrice financija, danas HDZ-ove zastupnice Martine Dalić koja je na sjednici Odbora za fiancije upitala koliko je opravdano vraćati polugodišnju indeksaciju, ako novca nema. Primjetila je, usto, kako je u projekcijama za proračun 2013. godine predviđeno samo 70 milijuna kuna povećanja izdvajanja za mirovine što ni izbliza nije dovoljno za dva usklađivanja mirovina u idućoj godini, posebno ako se zna da svake godine broj umirovljenika raste za oko 10.000. Zbog toga je upitala "postoje li, možda, neke dodatne mjere, koje se odnose na mirovinski sustav, a za koje još nismo doznali".

Oporba, odnosno HDZ-ovi zastupnici, pokušavali su na svakoj točki osporiti provedivost predloženog proračuna. Nakon što je esdepeovac Zvonimir Mršić, najavio da će na današnjoj sjednici Vlada donjeti odluku o preraspodjeli prihoda od poreza na dohodak u korist jedinica lokalne samouprave, Šuker je posumnjao u točnost stavke prihoda od tog poreza.

- Znači li to da će stavka prihoda od poreza na dohodak u državnom proračunu biti realno manja jer će više novca odlaziti jedinicama lokalne samouprave - pitao je zastupnik HDZ-a Ivan Šuker, a kasnije je Linić ustvrdio da je je preraspodjela poreza na dohodak u proračun već ukalkulirana.

Skriva li se u uštedi od 1,95 milijardi kuna, osim prekovremenog rada, ugovora na određeno vrijeme i dodataka na plaću i prava iz kolektivnog ugovora - božićnice i regresi, zanimalo je, nadalje, zastupnika Šukera na sjednici Odbora za financije. Odgovor ministra Linića kako se uštede odnose na poznate stavke i da se nada da do potrebe za rezanjem božićnica i regresa neće doći, Šukera nije zadovoljio, pa i dalje smatra da su u uštedi od dvije milijarde i božićnice i regresi.

- Ni na jednoj poziciji u proračunu nisu planirana sredstva za božićnice i regres. Sve to skupa je 1,5 milijardi kuna, i ako se smanji 585 milijuna kuna za prekovremeni rad i ugovore o djelu, još uvijek ostaje jedna milijarda - poručio je Šuker.

- Vaša je opreznost razumljiva. Ali mi ćemo učiniti sve da se planirana ušteda napravi preko naznačenih stavki. Za kolektivno pregovaranje imamo cijelu ovu godinu - ustvrdio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:35