TERORIZAM ILI NE?

Odbor za nacionalnu sigurnost: Različita mišljenja o napadu na Banske dvore

Nema suglasja o tome je li napad vatrenim oružjem na sjedište Vlade RH u listopadu 2020., bio čin pojedinca ili određene mreže

Siniša Hajdaš Dončić

 Damjan Tadic/Cropix

Članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nisu se u srijedu uspjeli usuglasiti o tome je napad vatrenim oružjem na sjedište Vlade RH koje je počinio 23-godišnji mladić u listopadu 2020., bio čin pojedinca ili iza napada stoje određene društvene i političke mreže.

„Zaključci su usvojeni, ali biti će i izdvojenih mišljenja, mene i Mišela Jakšića jer se djelomično nismo složili s mišljenje vladajuće stranke”, izjavio je nakon zatvorene sjednice predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

„Moj dojam je da je bio akt pojedinca”, dodao je Hajdaš Dončić na inzistiranje novinar da kaže svoje mišljenje.

Mladić Danijel Bezuk (23) s područja Kutine 12. listopada 2020. je rafalnim hitcima iz automatskog oružja pucao na zgradu hrvatske Vlade, Banske dvore, na Trgu sv. Marka, pri čemu je ranjen jedan od policajaca koji je osiguravao Vladu. Državno odvjetništvo je istragu vodilo kao kazneno djelo terorizma, a kaznena je prijava odbačena u srpnju 2021. jer je mladić nedugo nakon pucnjave na Markovom trgu počinio samoubojstvo

Hajdaš Dončić u izjavi novinarima potvrdio je da je na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bilo govora o desnom ekstremizmu, ali i istaknuo kako to nema nikakve veze s desnim političkim strankama.

„Kod nijedne političke stranke čak ni onih koje su desnog spektra a koje djeluju u Saboru nisam vidio poziv na oružane pobune ili ekstremizam”, kazao je Hajdaš Dončić.

Dodao je da je sjednicu saborskog Odbora sazvao zbog, kako je rekao, različitog tumačenja premijera Andreja Plenkovića, Državnog odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova i Sigurnosno -obavještajne agencije terorističkog čina koji se dogodio na Banske dvore.

„Htio sam da se raspravi imaju da li institucije generalno povjerenje premijera Plenkovića, budući da je ranije izrazio djelomičnu sumnju u određena izvješća”, izjavio je Hajdaš Dončić. Dodao je kako je ključna stvar je li pojedinac djelovao sam ili kao dio društvene i političke mreže.

Hajdaš Dončić rekao je da se na saborskom Odboru raspravljalo i o tome postoji li "nešto više" od objava na društvenim mrežama, a zbog čega su neki ljudi uhićeni.

Član odbora Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) izjavio je da je nezadovoljan napustio sjednicu nakon prve točke na temu napada na Banske dvore jer se nije složio sa zaključkom koji je predložio predsjednik odbora Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Ostao sam zatečen jer je rasprava išla u drugom smjeru, a Hajdaš Dončić je predložio zaključak prema kojem se jedan suludi teroristički čin želi jednostrano zaogrnut u ruho desnice i desničarskog radikalizma, izjavio je Sačić.

„Oni su našli da je to razlog, povod i motivacija i da treba cijelu jednu političku scenu na taj način zagaditi i kod hrvatske javnosti staviti odgovornom za jedno osuđujuće kriminalno djelo”, kazao je Sačić u pauzi sjednice između dvije točke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 19:55