RAZDOR U KOALICIJI

Odbor za unutarnju politiku podržao objavu Registra

HSS-ov Friščić nije došao na sjednicu, a SDSS-ov Pupovac podržao je prijedlog SDP-a
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Za objavu Registra hrvatskih branitelja danas se izjasnio Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Iako se vladajući HDZ odlučno protivi objavi Registra i u svakom Odboru ima većinu danas ih je oporba ipak nadglasala jer na sjednici nije bilo koalicijskog partnera HSS-ovca Josipa Friščića, dok se drugi koalicijski partner Milorad Pupovac iz SDSS-a svrstao uz oporbu i bio za objavu Registra.

- Odbor za unutarnju politiku zaključio je kako institucije trebaju žurno odraditi svoj posao i utvrditi kako su klasificirani podaci dospjeli u javnost. Također Odbor je zaključio da treba promjeniti pravnu regulativu i objaviti Registar branitelja bez da se povrijede prava branitelja – iznio je zaključke Odbora za unutarnju politiku njegov predsjednik SDP-ovac Ranko Ostojić.

Odbor za unutarnju politiku I Odbor za obranu održali su danas zajedničku sjednicu na kojoj su raspravljali upravo o tome kako su neki podaci iz Registra iscurili u javnost. No, zajedničke zaključke nisu donijeli jer je oporbi nedostajao jedan glas da se oba odbora izjasne za objavu Registra.

U Odboru za obranu većinu je danas imao HDZ i oni se o objavi Registra nisu izjašnjavali već su samo zaključili kako osuđuju objavu Registra te traže od nadležnih insitucija da odrade svoj posao. Protiv takvog su zaključka bili SDP-ovi članovi Odbora.

Ostojić je najavio kako će Odbor za unutarnju politiku na jednoj od sjednica raspravljati i o klasifikaciji dokumenata u MORH-u budući da su službenom tajnom bili označeni i ovi podaci iz Registra koji su objavljeni iako je riječ o, kaže Ostojić, skupu nepouzdanih podataka. Šef Odbora za obranu SDP-ovac Boris Šprem upozorava kako je i pitanje radi li se u spomenutom slučaju o kaznenom dijelu budući da se još uvijek ne znam tko je počinitelj odnosno tko je podatke stavio na internet.

- Pravnici bi trebali reći može li biti riječ o kaznenom djelu ako je riječ o nekome tko nije službena osoba - kaže Šprem koji upozorava kako protiv nikoga još nije podnesena kaznena prijava.

Ministar Vukelić: Ne mogu ništa komentirati dok traje istraga

Ministar obrane Branko Vukelić izvjestio je članove oba Odbora o istrazi koja se provodi, no novinarima nije želio reći niti riječ.

- Ne mogu ništa komentirati dok traje istraga – ponavljao je Vukelić na pitanja koliko je osoba do sada ispitano, zašto su jutros obavljene premetačine u Zagrebu i Karlovcu te je li riječ o djelatnim vojnim osobama. Komentirajući informacije kako se sumnja i na jednog djelatnika MORH-a Karlovca koji je žalio na mobing državnog tajnika, Vukelić je samo kako je “bio nekakav prigovor, ali nije riječ o mobingu”.

- Za svakog službenika postoji službenički sud, a mobing se može prijaviti sudu - rekao je Vukelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:32