ROK NIJE ODREĐEN

Odbor za Ustav pozvao Vladu da provjeri potpise za Mostove referendumske inicijative

Bilo kakav sumnja u legalnost procesa samo bi pridonijela daljnjim društvenim podjelama...

Odbor za Ustav

 Damjan Tadic/Cropix

Iako je oporba zagovarala da se taj posao povjeri DIP-u, saborski Odbor za Ustav i Poslovnik pozvao je u četvrtak Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za dvije Mostove referendumske inicijative i da o tome izvijesti Sabor.

Saborski Odbor je prihvatio prijedlog Bože Petrova (Most) da se u proces prebrojavanja potpisa uključe i minimalno po dva predstavnika svake referendumske inicijative, koje traže ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor.

image

Sanja Barić, Nikola Grmoja, Božo Petrov.

Damjan Tadic/Cropix

Nije prošao Petrovljev prijedlog da se utvrdi rok u kojem će se potpisi trebati prebrojati. 'Razuman je rok barem onoliko koliko je trebalo inicijativama da prebroje potpise, a to je 30 dana,' rekao je Petrov, no nije dobio podršku većine članova Odbora.

Klub HDZ-a nije protiv promatranja

Klub HDZ-a nije protiv da se omogući promatranje potpisa, jer cilj nam je da se utvrdi točan broj, kazao je Branko Bačić (HDZ), zagovarajući da se prebrojavanje potpisa povjeri Vladi.

Oporba, pak, zagovara da se to prepusti Državno izbornom povjerenstvu (DIP).

Za kontrolu broja i vjerodostojnosti potpisa ne treba zadužiti izvršnu vlast, nego DIP, neovisno tijelo koje predstavlja i vlast i oporbu, a ima i kapacitete za to, kazao je Peđa Grbin (SDP). Predlaže i da se formira tijelo koje će vršiti dodatnu kontrolu, a da kriterije koji će se potpisi smatrati nevažećim, umjesto Vlade, ovaj put donese Sabor.

Da bi provjeru potpisa trebalo povjeriti DIP-u slažu se i Sandra Benčić (ZLB) i Vesna Nađ (Socijaldemorati).

Bilo kakav sumnja u legalnost procesa samo bi pridonijela daljnjim društvenim podjelama, kazala Benčić, držeći da bi bilo dobro da u tijelu koje nadzire brojanje glasova budu predstavnici ne samo dviju inicijativa nego i Odbora za Ustav. Bitno je otkloniti sumnje u točnost broja potpisa, „postoji sumnja da će se tu nešto muljati“, ustvrdila je Nađ.

image

Sanja Barić, Drazen Bošnjaković.

Damjan Tadic/Cropix

Petrov: Čim prije početi s prebrojavanjem potpisa

Cilj nam je da se čim prije počne s prebrojavanjem potpisa i što prije organizira referendum, poručuje Petrov i naglašava kako je po 400 tisuća skupljenih potpisa jasna poruka.

Kad je riječ o DIP-u, podsjeća da su u njemu bivši dužnosnici i HDZ-a i SDP-a, pa ističe kako je ključno definirati građanski nadzor, odnosno da predstavnici inicijativa mogu nazočiti prebrojavanju potpisa.

Na Petrovljevu opasku da su dvije inicijative u deset dana prebrojile 300 tisuća potpisa, a da su vladajući nakon deset dana, koliko je prošlo od predaje potpisa, još na početku, odgovorio je Bačić.

image

Nikola Grmoja, Božo Petrov.

Damjan Tadic/Cropix

'Organizacijski odbor ima komoditet u prebrojavanju pogriješiti i nitko ga neće optužiti, a kada bi vlast jedan važeći potpis proglasila nevažećim, to bi bila kriminalna država', istaknuo je.

"Čini se da stvarate alibi za produljivanje procedure", uzvratila mu je Marija Selak Raspudić (Most).

Možete odugovlačiti, ali svako odugovlačenje ćete vi iz Vlade, Ustavnog suda i oporbe, skupo platiti, poručio je Nikola Grmoja.

"Točnost u broju je jedino što je bitno“, od brzine je točnost bitnija, poručio je ustavni stručnjak Mato Palić.

Negativna iskustva s inicijativama

image

Sandra Benčić, Nikola Grmoja.

Damjan Tadic/Cropix

Oporba podsjeća na svoja ranija negativna iskustva s referendumskim inicijativama, pa Nikola Bartulica (DP) kaže kako sa strane inicijatora predmetnih inicijativa postoji opravdana sumnja da sve neće biti provedeno na pravi način.

HDZ-ov Bačić je to odbacio, naglasivši kako ne može prihvatiti klevetu za nešto za što su institucije rekle da nije bilo.

Članovi Odbora suglasili su se kako je normativni okvir za referendum manjkav i kako novi zakon, koji čeka drugo čitanje, puno bolje uređuje tu materiju. Da se ta materija čim prije uredi, pozvala je i ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:38