PRIHVAĆENA ŽALBA STANARA

Odgađa se početak gradnje ulaza u garažu u Varšavskoj

Zagreb, 100210.Cvjetni trg, prosvjed aktivista udruga Zelena akcija i Pravo na grad protiv izgradnje ulaza u garazu projekta Cvjetni prolaz cime bi Varsavska ulica izgubila status pjesacke zone.Na slici: prosvjednici.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uvažilo je žalbu stanara Varšavske ulice u Zagrebu, koja je posljednjih mjeseci postala mjesto prosvjeda aktivista Prava na grad i Zelene akcije zbog gradnje ulaza u garažu budućeg poslovno-stambenog kompleksa Cvjetni prolaz investitora Tome Horvatinčića.

Žalbe su podnesene 21. siječnja zbog, kako doznajemo, zauzimanja javne površine u dijelu Varšavske ulice, gdje HOTO grupa planira izgraditi ulazno-izlaznu rampu za automobile. Stanari, ali i vlasnici nekih trgovina, žalili su se ministarstvu Marine Dropulić zbog sigurnosnih razloga, jer se ograđivanjem gradilišta zatvara protupožarni put.

Ministarstvo graditeljstva odbilo je, podsjetimo, šestotinjak žalbi protiv projekta Cvjetni prolaz koje su im aktivisti i građani, organizirani u prosvjedni "Živi zid za Varšavsku", predali 10. veljače, no sada je očito odlučilo reagirati.

Ipak, ovdje se radi o tehničkoj odgodi koja ne osporava lokacijsku dozvolu koju za svoj kontroverzni projekt u srcu metropole posjeduje investitor Horvatinčić.

- Riječ je o odgodi od par tjedana, koju ćemo mi iskoristiti za okupljanje građana kroz "Živi zid za Varšavsku", a slijede nove akcije i prosvjedi, te finalna konfrontacija oko te gradske ulice – najavio je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Nakon što Ministarstvo uputi rješenje Gradu Zagrebu i stanarima koji su podnijeli žalbe, Grad o tome mora dati svoje mišljenje. Potom počinje teći žalbeni rok od 14 dana, a tek onda Ministarstvo donosi konačno rješenje.

Po svemu sudeći, borba za Varšavsku se nastavlja, a koliko će ona usporiti gradnju "lifestyle centra" i tko će u ovom slučaju izvući deblji kraj, tek treba vidjeti u narednim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:15