SVE OVISI O MJERAMA

Odgađa se popis stanovništva: Ne treba ga očekivati prije lipnja, razlog odgode je koronakriza

Na koliko se odgađa popis ovisi o epidemiološkim mjerama te odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva
 Davor Pongracic/CROPIX

Pripreme za opsežan i zahtjevan projekt popisa stanovništva traju još od 2016. godine i još prije mjesec dana ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković pred saborskim je odborom za lokalnu samoupravu tvrdila kako se sve pripreme provode redovito. Jednako je u na televiziji N1 početkom prosinca tvrdio i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade u čijem je resoru - i popis.

No, popis stanovništva neće početi kako je planirano 1. travnja, nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme. Koordinator za popis stanovništva u DZS-u Damir Plesac kazao je u emisiji Točka na tjedan na televiziji N1 kako se radi o mjesecima i da je glavni razog - koronakriza.

U DZS-u još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, ovisiti o epidemiološkim mjerama i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva.

Iz njegovih odgovora jasno je da popis ne treba očekivati prije lipnja jer na pitanje voditeljice i urednice Nataše Božić Šarić “radi li se o tjednima ili mjesecima odgode”, Plesac odgovara kako se radi o “mjesecima”.

Tako će popis biti pomaknut iza lokalnih izbora u svibnju, što nije nevažno za političku bitku u nekim sredinama - primjerice Vukovaru gdje tamošnji gradonačelnik, odmetnik od HDZ-a Ivan Penava, upravo oko te teme gradi svoju izbornu kampanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 08:10